Киев узакони външното управление на страната


Киев узакони външното управление на странатаМиналият вторник преди края на заседанието на Върховната рада депутатите утвърдиха състава на правителството на Украйна. Парламентът подкрепи нестандартния подход на Арсений Яценюк към формирането на министерския кабинет. В резултат на това ръководителите на три министерства се оказаха чужденци.

Сега за финансите в Украйна ще отговаря американската гражданка Наталия Яреско. С въпросите на здравеопазването ще се занимава представителят на Грузия Александър Квиташвили, а Министерството на икономическото развитие ще се ръководи от гражданина на Литва Айварас Абромавичус.

Киев официално призна неспособността си да управлява собствената си страна преди седмица, когато на заседание на Радата президентът Порошенко заяви, че към работата на правителството трабвя да се привличат чуждестранни кадри, за да бъде гарантирано осъществяването на реформите. При това тогава ставаше въпрос само за един чужденец, „еднакво отдалечен от всички политически сили”.

По думите на украинския президент той би трябвало да оглави Националното антикорупционно бюро. Но инициативата не се изчерпа с един чуждестранен гражданин.

„Моята идея е, внасяйки промени в законите, да предоставим правото за привличане на държавна служба на чужденци, включително и за членове на правителството — поясни Порошенко. — Или да разширим кръга от лица, на които президентът на Украйна може да предостави украинско гражданство. При това в ускорен режим.”

За да се тръгне срещу конституцията, според която граждани на чужди държави нямат право да заемат държавни длъжности, на киевските власти не беше нужно много време. Във вторник, буквално няколко часа преди Яценюк да представи в радата състава на кабинета, стана известно, че украинският президент е подписал указ за предоставяне на гражданство на трима чужденци, на които се предлагат министерски постове.

Скоро тази информация беше потвърдена и от прессекретаря на Порошенко Святослав Цеголко. Той поясни, че решението за предоставяне на гражданство на чужденци е взето от специална комисия към държавния глава. Групата експерти стигнала до извода, че предоставянето на украинско гражданство на лица, претендиращи за място в правителството, отговаря на интересите на страната.

По-късно се изясни, че кандидатите за постове в украинското правителство са били почти 200. Според някои данни фондът „Възраждане” е заплатил работата на известни агенции, които в крайна сметка са подбрали за Украйна 24-ма кандидати за работа на министерски постове.

Сред претендентите са били бившият полски президент Александър Квашневски и бившият вицепрезидент на Грузия Еки Егуладзе. Те обаче не попаднаха в украинския кабинет.

Вместо тях министерски портфейли взеха по-малко известни, но не по-малко знакови фигури. Така с украинските финанси сега ще се разпорежда американка, израснала в семейство на украински емигранти — Наталия Яреско. Получава счетоводно образование в чикагския университет, след което става магистър по държавна политика в Школата за държавно управление при Харвардския университет.

След това Яреско работи в Държавния департамент на САЩ, където заема редица длъжности в икономическия сектор. През 1992 г. оглавява икономическия отдел на посолството на САЩ в Киев. Три години по-късно преминава на работа във Фонда за преки инвестиции за подкрепа на малкия и средния бизнес. Този фонд осъществява дейност в Украйна и Молдова. След 2006 г. открива собствена компания и първия си фонд — за развитие на възходяща Европа.

Не по-малко любопитна е и биографията на Айварас Абромавичус — роден и израснал в Литва. Дипломата си по специалността „Международен бизнес” получава в Университета „Конкордия” в щата Уискънсин. От 1996 г. работи в естонското подразделение на „Ханделсбанкен”, а след това сътрудничи с шведската компания „Йист Кепитъл”.

Александър Квиташвили също може да се похвали с американска диплома в областта на държавното управление. Има опит във финансовия и административния департамент на Медицинския център в Атланта. Он 1993 г. работи в структурите на ООН, в това число и в представителството на световната организация в Грузия.

Трябва да отбележим, че тримата чужденци сега имат двойно гражданство, което не е разрешено от украинските закони. Ето защо в най-близко време те ще трябва да се откажат от своето основно гражданство.

Или пък Киев за пореден път може да прекрои основния закон на страната, за да узакони на практика управлението на държавата от чуждестранни мениджъри, тясно свързани по манталитет, образование и душа със САЩ.

 

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 10.12.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: