Новият източно-средиземноморски газопровод


Новият източно-средиземноморски газопровод

© Архивно фото: Flickr.com/Skimaniac/cc-by

Следващата седмица енергийните министри на Кипър, Гърция и Израел ще търсят решение за отпускане от ЕС на средства, с които да се проучи техникоикономическата обосновка на новия газопровод за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие в Европа.

За тези цели енергийните министри на Кипър, Гърция и Израел са поискали среща със заместник-председателя на ЕК за Енергийния съюз Марош Шефчович, която е насрочена за понеделник вечерта, 8 декември.

Предлаганият от трите страни газопровод трябва да свърже израелските и кипърските офшорни находища на природен газ за бъдещи доставки в Гърция и други страни на Южна Европа.

Ето какво каза по този повод заместник-директорът на Института за международни стратегически изследвания, професор Камер Касим пред нашия журналист на радио «Sputnik»:

– Турско-израелските отношения са напрегнати. Преговорите за кипърското уреждане са в задънена улица. Кипърските власти се опитват да използват ресурсите на Източното Средиземноморие едностранно.

Но същевременно кипърските турци също трябва да имат право на глас. Турската позиция по този въпрос е достатъчно ясна  и се изразява в това, тези ресурси трябва да се използват оптимално и в рамките на общото регионално сътрудничество.

И последното турско-руско сближаване, включително и в енергийната сфера, трябва да се разглежда тъкмо в този ключ. Руско-турското партньорство е образец на регионално взаимодействие.

Играчите в региона трябва да вземат това под внимание. В противен случай енергетиката ще бъде не фактор на сътрудничество, а причина за остър конфликт.

 

 

Автор: Амур Гаджиев

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.12.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: