Енергийното сътрудничество на Русия и Индия


Енергийното сътрудничество на Русия и Индия

© Архивно фото: Flickr.com/Martin Selva/cc-by-nc-sa 3.0

Индийските медии допускат съзнателно изтичане на информацията за споразуменията, които са подписани при посещението на руския президент Владимир Путин в Ню Делхи.

«Хиндустан таймс» съобщи за плановете да бъде поканена Русия да участва в производството на оборудването на АЕЦ на базата на индийски компании.

А агенция „Прес Траст оф Индия” отбелязва, че е възможно „Роснефт” да продаде дял в находището Ванкор в Красноярския край на индийската държавна нефтена компания ONGC.

Смята се, че при посещението на президента Путин в Индия ще бъдат подписани 15 споразумения. Главните сред тях са в областта на технологиите, енергетиката и финансите.

В частност, за локализиране в Индия на производство на оборудване за услуги в областта на спътниковата навигация.

Директорът на Център за енергетика и сигурност Антон Хлопков не изключва, че Русия ще бъде поканена, за да извърши в Индия необходимото за АЕЦ „Куданкулам”, която оборудват руски специалисти:

– От няколко години Русия и Индия обсъждат възможността за допълнително локализиране на производството на оборудване на ядрени реактори на територията на Индия. Преговорите текат отдавна, подписан е меморандум за взаимно разбирателство.

Затова не трябва да изключваме, че тъкмо тези меморандуми ще бъдат конвертирани в конкретни проекти.

Сделката по продажбата на 10% от акциите на нефтеното находище Ванкор между „Роснефт” и компания ONGC може да е не единствената при посещението на Владимир Путин в Индия.

Агенция „Прес Траст оф Индия” с позоваване на източници в индийското правителство съобщи, че е възможно компаниите да подпишат и още един документ.

А именно: меморандум за взаимно разбирателство в закупуването на дял в Юрубчено-Тохомското находище в Източен Сибир. Тук вече става въпрос за дял от 49%.

Индийските компании отдавна са хвърлили око на енергийните акции в Русия. Но по различни причини преговорите нямаха успех, отбеляза Пьотър Типочканов. Западните санкции срещу Русия помогнаха да стигне проблема до мъртва точка:

– Днес Русия търси нови източници на капитал, нови страни,  които са заинтересовани да инвестират.

И накрая, Русия се съгласи да привлече Индия като акционер при усвояването на тези находища. Възможно е да има и нови проекти в областта на въглеводородите. Ще се радваме да поканим Индия.

Не е изключено, че при посещението на Владимир Путин ще се изясни и въпросът с участието на индийски компании като акционери на завода за втечняване на газ в Ямала.

Става въпрос за покупко-продажбата на 10% дял в проекта „Ямал-СПГ”.

 

Автор: Владимир Фьодоров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.12.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: