Москва се умори от българските политици


Москва се умори от българските политици

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, обявиха намерението си да започне техническата подготовка по строителството на нов газопровод, който да замени „Южен поток“

Трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта „Южен поток“, казал руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1 декември, твърдят турски дипломатически източници.

Руският президент обяви края на проекта за газопровода „Южен поток“ по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември.

Неочакваното изявление на Путин беше изненада дори за най-близките му сътрудници, които разбраха за решението по време на разговорите с екипа на Ердоган.

Отказването на Путин от „Южен поток“ принуди руския президент и турския му колега да търсят нови пътища за строеж на газопровода.

Двамата лидери се съгласиха да започне техническата работа по строителството на нов газопровод от Русия до Турция.
България не се прояви като надежден партньор не само за „Южен поток“, а и по редица други проекти, заяви от своя страна по телевизия „Русия 24“ постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.
„Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност.

Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми“, заяви Чижов.
Той припомни, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод „Бургас-Александруполис“ и изграждането на АЕЦ „Белене“.
„Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор“, заяви Чижов. Този проект „беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от „Южен поток“.

Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава“, добави постоянният представител на Русия в ЕС.
Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта „Южен поток“, заяви Чижов.
Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.

„Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България“, заяви постоянният представител на Русия в ЕС.
Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта „Южен поток“, предаде ТАСС.

„САЩ активно противодействаха на реализирането на „Южен поток“, като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки“, каза още Чижов.

„В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени“, отбеляза руският дипломат.
Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит, заяви в туитър Алексей Пушков, председател на външнополитическата комисия в Държавната дума, предаде РИА „Новости“. Така Пушков коментира отказа на Русия да продължи работата върху проекта „Южен поток“, пояснява агенцията.

Новак:
Решението за „Южен поток“ е окончателно

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението да се спре строителството на „Южен поток“ е окончателно.

„Сега сме ангажирани със строителството на газопровода по друг маршрут“, заяви Новак. Според него газопроводът ще преминава през Турция съгласно договореностите между двамата президенти.

 

 

Източник: http://duma.bg

Реклами

Posted on 06.12.2014, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: