ВЛАДИМИР ЧИЖОВ: България не е надежден партньор за Русия


ВЛАДИМИР ЧИЖОВ: България не е надежден партньор за Русия

Снимка: Темаdaily

България не се доказа като надежден партньор, не само с „Южен поток“, но и по редица други енергийни проекти. В същото време Турция е надежден партньор, който може да вземе самостоятелни решения.

Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, създала се след прекратяването на проекта за газопровод „Южен поток“ – заяви за телевизионния канал „Россия 24“ постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

За България

България не се доказа като надежден партньор, не само с „Южен поток“, но и по редица други проекти, каза руският дипломат.

„Оценявайки развитието не само на този, но и на други енергийни проекти, които засягаха България, съм принуден да коментирам отсъствието на последователност“, каза Чижов.

„Наясно съм, че политическата ситуация в България е сложна, сменяха се правителства, включително тези правителства си тръгваха заради разногласия по енергийни въпроси“, коментира още той.

Чижов припомни, че по-рано заради позицията на България не беше реализиран проектът за нефтопровод „Бургас – Александруполис“, а също така не беше построена и втората електроцентрала „Белене“.

„С голяма симпатия се отнасям към България и към българския народ, но тази страна не е надежден партньор“, подчерта дипломатът.

Чижов уточни, че България е гледала на проекта „Южен поток“ като мащеха – все едно тя няма да получава по него газ, а само ще бъде транзитна страна.

„Но естествено тя щеше да получава пари за този транзит, но сега няма да ги получава“, каза още той.
За Турция
В същото време Русия смята Турция за надежден партньор, който може да приема самостоятелно решения, заяви Чижов.

„Турция води самостоятелна политика и когато нещата стигнат до там, че трябва да се осъществят определени решения, Анкара има политическата воля и ресурсите да ги осъществи„, каза той.

„Не трябва да забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за член в ЕС. Но въпреки това турското правителство провежда достатъчно независима политика, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, уви, правителството на България“, заяви още дипломатът.

Русия може да продължи преговорите за „Южен поток“ със Сърбия, Унгария и Австрия

Сърбия не е член на ЕС, но е подала заявка за влизане в съюза. Всички ние сме били свидетели на натиск върху Белград от страна на ЕС по икономически и политически въпроси, включително за присъединяването на Сърбия към антируските санкции“, заявил Чижов.

Дипломатът изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия „за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация“.

„По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления„, добави Чижов.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Реклами

Posted on 06.12.2014, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: