Обединяване на политиците за благото на държавата


Обединяване на политиците за благото на държавата

© Фото: Flickr.com/Klearchos Kapoutsis/сс-by

Новото българско правителство обсъжда стратегията за икономическо развитие на страната в ракурса на най-близките перспективи, енергетиката и вътрешните ресурси. Съставът му е сложен и между партиите има немалко противоречия.

Но коалицията може да се окаже както полезна, така и проблемна. Ако всяка партия в процеса на работа започне да „тегли чергата към себе си”, то пред България се очертава едно твърде неясно бъдеще, – коментира ситуацията депутатът от Народното събрание на България от коалиция „БСП лява България” Таско Ерменков:

Имайки предвид разнопосочността на партиите, съставили правителството, то ще бъде доста трудно в последователността на решенията си.

Сегашното правителство се коментира по най-различни начини. Но каквото и да се говори, то трябва да работи. Все пак, какви реални шансове има то?

Сложен въпрос е. Самите коалиционни партньори са доста непримирими. Отсега не може да се прогнозира със сигурност колко ще живее то. Ако работи за благото на България, нека животът му да е по-дълъг. Като критични дати мога да посоча изборите за местно самоуправление догодина, и по-догодина по време на президентските избори.

Може би не е толкова лошо, че правителството е толкова пъстро. При едно разумно управление това, вероятно, дори би могло да му помогне в решаването на някои въпроси?

Зависи от настройката и политическата отговорност на партиите, влизащи в него. Защото да не стане, както в баснята «Орел, рак и щука» – колата да не остане на мястото си.

Така че ако те проявят разум и държавническо поведение, има шанс нещата да се случат. Ако обаче всяка започва да си дърпа властта – нищо добро не чака България.

Не ли крайно време политиците да се разберат помежду си и да постигнат компромис, на тях да им е по-лесно за работа и за България да има полза?

Когато става въпрос за управление на държава, а не в името на властта, компромисите са винаги задължителни. Така че ако решенията ще трябва да се разглеждат в полза на трудовия народ на България, БСП-то ще ги подкрепи.

Все пак хората очакват от вас резултати, като се надяват на подобряване на живота, особено пенсионерите, студентите и т.н. Малко ли са хората, които в България действително разчитат на своето правителство?

Това, което трябва да се направи, за съжаление не може да стане веднага. Най-напред трябва да се създадат условия за развитие на икономиката на страната.

Би бил много полезен един добър пакет от социални закони, които биха въвели справедливост в държавата. Предложихме промяна на закона за подоходното облагане за физическите лица, но ГЕРБ, Реформаторите и ДПС гласуваха против.

А бяхме предвидили там прогресивно подоходно облагане, зависещо от големината на доходите на хората.

Ето един социален закон, който не можа да мине, въпреки, че част от управляващата коалиция – Патриотичния фронт и АБВ, го подкрепи.

Ще очакваме резултатите. И най-доброто от страна на българското общество е да пожелае на своето правителство спорна работа.

Ако мога така да се изразя – то в полза роду да работи.

 

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 01.12.2014, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: