Планът на Юнкер – поредният пясъчен замък?


Планът на Юнкер – поредният пясъчен замък?

Жан-Клод Юнкер. © Фото: REUTERS/Francois Lenoir

Едва встъпил в длъжност като председател на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер се зае с изпълнението на предизборните си обещания.

Главният му проект – нов план за възстановяване на икономическия растеж на Европейския съюз – беше обнародван тези дни.

Основната идея е да бъде създаден европейски фонд за стратегически инвестиции с привличане на средства от 315 милиарда евро, което по замисъла на идеолозите на проекта, трябва да даде тласък към развитие.

Но икономистите, както и значителна част от европейските депутати, скептично гледат на този проект, поставяйки под въпрос ефективността на посочените мерки. Сред тях е френският икономист Шарл Сана.

В интервю на нашия кореспондент той заяви, че планът на Юнкер, както и предишните планове на ЕС за излизане от кризата, нищо няма да донесе.

-Скоро преглеждах старите документи и се натъкнах на план за стимулиране на европейската икономика за 2008 г., който предвижда инвестиции в размер на 200 млрд. евро.

Днес виждаме аналогична картина, но по въпроса нищо не се случва. Нека да си спомним FESF (Европейския фонд за финансова стабилност), MES (Европейския механизъм за стабилност), първия план на Барозо през 2008 г., а след това и следващия аналогичен план през 2010 г., който предвиждаше привличане на 130 млрд. евро. И никакъв резултат.

Ако съберем 200 и 130 млрд., ще получим приблизително сумата на новия проект за 2014 г. Но все едно – нищо няма да излезе. И в най-добрия случай ЕС ще може да привлече 20 млрд. евро до 2020 г. От момента на настъпването на кризата през 2007 г. специалистите се интересуват от въпроса за търсене на начини за излизане от кризата.

Разглеждат се два начина за изход от кризата. Първият предполага трансформиране на Европа в Съединени щати на Европа, тоест обща държава на равнището на законодателството, управлението, с общ европейски подоходен данък и т.н.

Вторият води до неизбежно разпадане на Европа по силата на огромните разлики между националните икономики. В момента преобладава силата на взаимното отблъскване. Днес ние осъзнаваме, че моментът на избор наближава и, разбира се, привържениците на обединяването до края ще подкрепят илюзията за нормално функциониране на европейската икономика.

Безспорно, обединена Европа е много красива идея, но Европа, каквато я виждаме сега, не може да функционира като едно цяло. И, според мен, преди да видите макар и някакъв резултат от инвестиционните вливания, Европа ще се сблъска с дълбока криза, която ще доведе до рухване на системата на общата валута.

Чудото няма да стане, защото ние сме 28 страни с различни икономически модели, различни геополитически положения и различни интереси.

Тоест 28 страни, които по нито един въпрос не могат да вземат решение, което да ги устрои.

 

 

Автор: Виктория Исаева

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 30.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: