Американците се запасяват с оръжие


Американците се запасяват с оръжие

© Архивно фото: Flickr.com/Paul Lloyd /cc-by-nc-sa 3.0

14 младежи загинали от ръцете на американски полицаи след трагедията във Фъргюсън.

Особено широк отзвук получи убийството на 12-годишния Тамир Райс в Кливлънд, в ръцете на който се намирал пистолет-играчка.

Американските медии отбелязват, че неотдавнашните безредици в предградията на Сейнт Луис провокирали ръста на продажба на оръжие, която се увеличила 10 пъти.

Обстановката е неспокойна не само във Фъргюсън, но и около него. Периодично се чува стрелба. На различни места избухват стихийни митинги, независимо, че протестите жестоко се потъпкват.

А призивът на Обама за спокойствие едва ли е подействал на някого.

Американците се усъмниха във върховенството на закона след като съдебните заседатели оправдаха белокожия полицай, застрелял момчето. Много проблеми в американското общество станаха очевидни именно по време на тези протести.

Например, полицай има право да застреля когото и да било без съд и следствие. И днес американците, опасявайки се за живота си, купуват оръжие. А това само увеличава възможността за трагичен изход.

Въпреки това, гражданите на САЩ не са готови да се откажат от правото на свободно купуване и носене на оръжие, смята главният редактор на списание „Геополитика” Леонид Савин:

– САЩ имат твърде либерални правила по отношение на купуването на оръжие. Самата държавна система е построена така, че тези права и свободи на гражданите са подкрепени законодателно: всеки гражданин може да се възползва от това право.

И разбира се, престъпниците се възползват от тази възможност за криминални цели. И това е своего рода дилема – хората не могат да разберат кое е по-важно: свободата и възможността да използваш тези права, или държавен контрол.

По данни на изданието „Гардиън”, миналата година в САЩ от огнестрелно оръжие загинали повече от 12,000 души – това е около 30 души всеки ден.

Немалко са случаите, когато някого са убивали деца. Един от такива случаи станал миналата година, когато 5-годишно момче застреляло 2-годишвата си сестричка.

По такъв начин, полицаите могат да възприемат всяко дете и пистолет-играчка като потенциална заплаха.

Откакто във Фъргюсън застреляха Майкъл Браун, полицаите убили още 14 младежи. Шест от тях били чернокожи. Изданието Daily Beast сообщава, че някои действително били въоръжени.

Например, 18-годишният Джефри Холдън, който станал жертва на полицаи в Канзас, първи стрелял срещу полицая, а Мигел Бентън,, когото застреляли в Джорджия, откраднал оръжие от полицай.

Но в останалите случаи, това, като правило, е необосновано превишаване на пълномощията.

 

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 30.11.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: