Фъргюсън като символ на расовия разкол на Америка


Фъргюсън като символ на расовия разкол на Америка

© Фото: REUTERS/Lucy Nicholson

Събитията, предизвикали т.н. „фъргюсънска криза“, е само върхът на айсберга. Те са сигнал за редицата системни проблеми, натрупали се в американското общество, сочат експерти.

Безредиците в американския Фъргюсън (щат Мисури) започнаха на 25 ноември. Причина на поредните протести бе недоволството от решението на съдебните заседатели: те отказаха да привличат към отговорност полицая Дарен Уилсън, застрелял през август тъмнокожия младеж Майкъл Браун.

Този път само с Фъргюсън работата не се ограничи. Мащабни манифестации имаше в 37 щата на САЩ и в големите градове – Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Атланта.

Към края на седмицата положението като че ли се стабилизира, но жителите на Фъргюсън заявяват, че са готови за нови протести.

Очевидно е, че проблемът на расовото неравенство в Америка е много остър, което е признак, че САЩ, които уж били носели мир и демокрация по целия свят, така и не са в състояние да се справят със собствените си вътрешни проблеми, каза говорителят на МВнР на Русия Александър Лукашевич.

Президентът на САЩ е принуден да признае, че проблемът засяга не само Фъргюсън, а цяла Америка.

Според Барак Обама, „станалото показва за пореден път, че недоверието към органите на реда представлява сериозна опасност за гражданското общество на Съединените Щати“.

Както стана известно, след убийството през август на Майкъл Браун, от ръцете на полицаи са загинали още 14 младежи.

И все пак, и тези факти, и днешните протести са само върхът на айсберга. Това е нишката, която може да доведе до цяло кълбо вътрешни социални проблеми в страната.

Освен вече споменатите, това са миграционната политика и действията на САЩ на световната арена, които задоволяват едва малцина американци.

Сегашният бунт срещу системата по-скоро ще се опитат да го потиснат доста твърдо: срещу митингуващите вече са изправени сътрудници на националната гвардия със сълзотворния газ и гумените куршуми.

Но това едва ли ще реши реалния проблем, опасността на който за САЩ се подценява от властите, казва политологът Алексей Мартинов:

– Американската система е нагласена така, че в подобни случаи друга рецепта, освен строгите мерки, вътре в страната не съществува.

Съответно, това може да се превърне в една сериозна системна вътрешнополитическа криза за САЩ. Включително до предсрочната оставка на президента Барак Обама.

Засега, въпреки масовите протести, водометите и гумените куршуми, протестите не спират. Съдейки по всичко, този път ръководството на страната едва ли лесно ще се справи с недоволните.

В същото време, Вашингтон има проблеми не само със своя народ, но и в отношенията с Европа, с Русия, а и с целия свят.

 

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.11.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: