Робърт Пшел: НАТО не се стреми към конфронтация с Русия


Робърт Пшел: НАТО не се стреми към конфронтация с Русия

Робърт Пшел. © Архивно фото: РИА Новости

За политиката на НАТО по отношение на Русия, за това, какво НАТО очаква от Русия и за перспективите на отношенията на Русия и НАТО кореспондент на МИА „Русия днес” разговаря с директора на бюрото на НАТО в Москва господин Робърт Пшел.

Предлагаме на вниманието ви фрагменти от това интервю.

– Господин Пшел, въпросът е конкретно за Русия и НАТО. Във връзка с политическите промени, какви действия НАТО очаква от Русия? Можете ли да обясните това с конкретни стъпки, ако има такива, или за сега това е абстрактен план?

– НАТО не е абстрактна организация, ние винаги се стремим да бъдем много конкретни, за това се говореше много пъти. За съжаление, във вашите медии много рядко се говори за това. Ако говорим за ситуацията в източната част на Украйна, става дума за границата между Украйна и Русия, която от гледна точка на Русия сякаш въобще не съществува – там свободно преминават хора, пари, оръжие и военни, и това, разбира се, не само нелегално, но и променя обстановката в източната част на Украйна.

Това не помага за реализирането на Минския договор, а обратното. Сега главното и конкретното желание е Русия да прекрати да подкрепя от военна гледна точка сепаратистите в източната част на Украйна.

– НАТО планира да разположи танкове в Прибалтика, например, в Латвия, така ли е? Бихте ли коментирали тези планове.

– А защо вие говорите само за танкове?

– Нека да не е само за танкове!

– На натовски жаргон това се нарича „план за действия по повишаване на готовността”, който беше приет в началото на септември. Да, ако говорим за Източна Европа, то това е един от отговорите на действията на Русия.

Първо, тези стъпки съвпадат с най-главния мандат на НАТО – колективна отбрана, второ, те са прозрачни, трето, те не нарушават нашите договори, ако говорим за Основополагащия Акт от 1997 година.

Накратко казано, става дума за съществуването на военни елементи на други страни от НАТО на територии на Източна Европа, може да става дума за самолети, танкове, за мащабни учения и т.н. Всички тези средства имат отбранителен характер. Ние държим на обещанията си, за съжаление, Русия не направи това, използвайки сила в Украйна.

Искам да напомня, че ние не сме готови постоянно да разполагаме значителни бойни сили, тук става въпрос за разполагане на елементи на ротационна основа –това е онова, което става, но това не се прави на постоянна основа.

– Говорихме за това, какво НАТО очаква от Русия, и какво Русия според мнението на НАТО трябва да направи. Вие се намирате в Москва, виждате реалността, кажете, какви според вас са перспективите за развитие на нашите отношения?

– Първо, що се отнася до обстановката, то, разбира се, не всичко е наред. Това е една от големите, ако и най-голямата криза в отношенията между НАТО и Русия и не само между НАТО и Русия от края на „студената война”. Това е факт.

Второ, и това също е факт – намирам се и работя в Москва, следя вашите медии, и ако някой би искал да направи логичен извод на основата на това, за какво и как се говори за НАТО в Русия, то може да се каже, че това на 100% е безнадеждно. Защото НАТО се представя като страшна заплаха, като страшен звяр, който не се занимава с нищо друго, освен опити да навреди на Русия. Всичко това, разбира се, не е така.

Защо споменах за антинатовските, дори антизападните теми. Те много пречат не само в днешната обстановка, но и много намаляват шансовете да постигнем някакво перспективно развитие на събитията. Защото ако някой през цялото време представя другата страна в карикатурна светлина, то това усложнява отношенията. Бих искал такава форма на поведение да се прекрати.

Но и не само съм убеден, но и знам, че всички страни на НАТО, както и самата НАТО, от политическа гледна точка, биха искали да се върнем на пътя на нормални, пълноценни, стремящи се към партньорство отношения между Русия и НАТО. Това е нашето желание.

Ние не се нуждаем от конфронтация с Русия. Не мога да предскажа как ще се развиват отношенията, но от гледна точка на политическото желание, то остава.

 

Автор: Марина Пиминова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: