Путин съветва да не намесват Русия „в геополитически интриги“


Путин съветва да не намесват Русия "в геополитически интриги"

© Фото: РИА Новости/Алексей Дружинин

Президентът Владимир Путин още веднъж ясно очерта позицията на Русия в световната политика по време на срещата на 26 ноември в Сочи с военното ръководство на страната.

Основната идея на политическата част на изявлението на Путин беше: Москва не смята да напада никого, но също така няма да позволи да бъде намесена в геополитически интриги.

Последното изявление на руския президент (както и всяко друго) трябва да се разглежда в контекста на бързо развиващите се събития в Европа, и по-специално в контекста на всичко, което се случва в Украйна.

Русия, даде да се разбере Владимир Путин, не проявава никаква агресия, не обкръжава никого с бази, но е готова да защитава своята сигурност и сигурността на приятелите си с всички необходими средства:

– Ние не заплашваме никого, и не смятаме да се намесваме в каквито и да е геополитически игри, интриги и конфликти. В същото време трябва надеждно да защитаваме суверенитета и целостта на Русия, сигурността на нашите съюзници.

И обръщам особено внимание на нуждата от цялостен подход и обединяване на усилията на всички органи на държавната власт за решаването на проблемите в областта на националната отбрана.

В Сочи Владимир Путин проведе редица важни съвещания с руските военни по развитието на въоръжените сили и военното планиране.

Тези срещи се проведоха няколко седмици преди да бъдат обявени поправките във военната доктрина на Русия. Действащата беше приета през 2010 година.

Нарастващата агресивност на НАТО, проблемите с ПРО на САЩ в Европа и авантюрите на НАТО и Вашингтон в Украйна напълно промениха характера на военните опасности и геополитическите заплахи.

През първите десет години на новия век имаше опити Русия да бъде въвлечена ту във войната в Афганистан, ту във войната в Либия, ту в конфронтацията между Запада и Иран, а след това директно в конфликта в Сирия.

Според политолога Владимир Щол, новата доктрина трябва да даде на Москва допълнителни инструменти за маневриране в бързо променящите се геополитически условия:

– Преди всичко, тя ще обозначи, че вече не е зависима от вносните доставки, ще замести вноса и ще се опира на собствените си научно-технически и опитно-конструкторски разработки.

Трябва да бъде закрепено усъвършенстването на стратегическия ядрен щит на страната, и по-нататъшното развитие на обикновените оръжия.

Освен всичко друго, в доктрината ще бъде подробно описано развитието на Арктика и създаването на войски за Въздушно-космическа отбрана.

След организирания от САЩ преврат в Киев, след началото на новото настъпление на НАТО към границите на Русия, руските експерти започнаха открито да говорят, че действащата версия на доктрината е безнадеждно остаряла.

Формулировките в нея са твърде дипломатични. Те са основани на неоправдалите се очаквания за партньорство със САЩ и НАТО.

Сега, когато отношенията със Запада са пределно изострени, трябва ясно да се посочи, от къде идват заплахите, какво представляват те и кой е техният инициатор.

 

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 28.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: