Трябва ли му на Киев възроден Донбас


Трябва ли му на Киев възроден Донбас

© Архивно фото: РИА Новости/Наталия Селиверстова

Русия подготвя поредния хуманитарен конвой, който в близките дни трябва да потегли за Украйна. Колоната от камиони ще достави на пострадалите райони топли дрехи, продукти, строителни материали.

В същото време градовете на Луганска и Донецка области, в които има боеве, се оказват във все по-тежка ситуация. И за възстановяването на нормалния живот само с хуманитарна помощ явно няма да стане.

В източната част на Украйна има проблеми с електричеството и водата. При боевете в Донецк беше повредена електроснабдителната мрежа, заради това се наруши подаването на електричество в пречиствателната станция.

Градът премина към минимален режим на водоснабдяване. Жителите бяха предупредени, че са възможни проблеми с отоплението. Плюс това извършването на ремонтни дейности засега е много сложно, защото обстановката, както и преди, е неспокойна.

Военните планомерно разрушават жилищните райони и най-важните инфраструктурни обекти.

Дори ако войната свърши веднага, възстановяването на Донбас от сегашното му състояние ще е много сложно – за това ще са необходими не един милиард долара. И парите не са всичко, смята руският политолог Михаил Синицин:

-Трябва да се помисли върху това дали украинската държава е заинтересована да има някаква производствена база.

Защото споразумението за асоциирането с ЕС предполага, че Украйна не се нуждае от такава производствена база. Създава се впечатление, че Украйна вече няма намерение да участва в икономическия живот на Донбас.

Главното условие, необходимо за възстановяването на Донбас, е прекратяване на войната. А от това страните в конфликта, изглежда, са още много далеч. Всеки ден от региона на областите идват съобщения за загинали и от двете страни.

Впрочем, киевските власти неведнъж от началото на конфликта са декларирали желанието си да възстановят Донбас. Премиерът Арсений Яценюк по-рано предлагаше да създаде специален целеви фонд.

Не толкова отдавна говореха, че в региона трябва да се създаде особена икономическа зона, вярно, не уточниха как това трябва да изглежда. Но наполеоновските планове на властите така и остават празна риторика.

В последния доклад на ООН за ситуацията в Украйна е описано как войната се отразява върху икономиката на страната.

За първите девет месеца през тази година инфлацията е стигнала почти 103%, БВП е намалял с 4,6% в сравнение с миналата година, чувствително се е увеличило нивото на безработица. А неизплатените заплати са в размер на почти 150 милиона долара – и сред онези, които не са получили парите си, са не само жителите на народните републики, но и на центъра.

При такива условия на самия Киев му трябва помощ. Но вместо да насочи за мирни цели онези пари, които все още са останали, Украйна продължава безсмислената и безпощадна война.

 

Автор: Мария Балябина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 26.11.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: