Иранският „ядрен проблем” ще го местят от Виена в Оман


Иранският „ядрен проблем” ще го местят от Виена в Оман

Хасан Рохани. © Архивно фото: Flickr.com/World Economic Forum/cc-by-nc-sa 3.0

Следващият, 11-и кръг на преговорите на „шестицата” с Техеран по иранския „ядрен проблем”, най-вероятно, ще се проведе през декември в Оман.

На 23-24 ноември във Виена страните така и не успяха да съгласуват всеобхватното споразумение за уреждане и се договориха да удължат разговорите до 30 юни 2015 г.

Първият, на когото се обади след срещата във Виена иранският президент Хасан Рохани, беше руският президент Владимир Путин.

Съдейки по съобщението на Кремъл, Рохани е обещал, че споразумение с „шестицата” ще има, въпреки че страните не можаха да се разберат във Виена.

При това Техеран има намерение да направи това не след половин година, а още по-рано, след 3-4 месеца.

От руското външно министерство съветват да не се драматизира ситуацията с поредното удължаване на дискусията.

Руският външен министър Сергей Лавров уверява, че във Виена е направено много и е „останало да се съгласуват технически детайли”.

-Споразумяхме се да продължаваме преговорите. В рамките на три-четири месеца ние разчитаме да стигнем до изготвяне на документ, който ще съдържа всички базови принципи, чиято реализация ще бъде после предмет на технически консултации и разработване.

Администрацията на Обама подкрепя продължаването на преговорите. Но Джон Кери предупреди, че ако след четири месеца между страните не бъде постигнато единство по основните въпроси, целият ход на преговорите ще се „наложи да бъде преразгледан”.

Повечето руски експерти смятат, че такива заплахи за „преразглеждане” не са нищо друго, освен елемент на политически натиск.

Твърденията, че уреждането на „иранския проблем” ще се прехвърли към военен сценарий, е част от тактиката на преговорите, казва руският  политолог Владимир Евсеев:

-Страните са заинтересовани от продължаване на преговорите. Не мисля, че преговорите ще бъдат спрени.

Още повече, че САЩ и Иран имат интерес да си сътрудничат, в частност, в борбата с екстремистите от организацията „Ислямска държава” в Ирак. Стои и проблемът на Афганистан. Има и други общи за всички проблеми.

Подходът на Русия към проблема винаги е бил премерен и логичен. Преди няколко години Москва официално предложи да транспортира част от иранския уран в Русия, за да изключи всякаква неочакваност и да снеме самия източник на подозрения за ужким незаконното обогатяване на урана до военна градация.

На срещата във Виена Сергей Лавров предложи да се стигне до уреждането поетапно: да се снемат част от санкциите като отговор на част от насрещните стъпки на Техеран.

Изглежда, че тези предложения се отхвърлят, само защото техен инициатор е Русия.

Като цяло трябва да разберем, че заплахата не е в „ядрената програма” на Иран, а в това как липсата на споразумения за нея ще се отрази на целия режим на неразпространение на ядреното оръжие.

 

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 26.11.2014, in Международна политика, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: