„Газпром” започва да строи морската част на „Южен поток”


„Газпром” започва да строи морската част на „Южен поток”

Снимка: архив Reuters

Плановете са работата да започне на 15 декември, обявиха от компанията

В средата на декември „Газпром” ще започне строителството на морската част на „Южен поток”, съобщи членът на управителния съвет на руския газов гигант Владимир Марков, пише РИА Новости.

Плановете са работата да започне на 15 декември, с което графикът на строителството ще изостане само с месец, обясни още Марков. За него санкциите на Запада няма да повлияят на изграждането на морската част, а газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация в срок.

Марков обясни и че строителството на руската територия не изостава, а цената на проекта също отговоря на параметрите за вътрешната норма на възвръщаемост.

Проектът на „Газпром” – „Южен поток”, има за цел да диверсифицира маршрутите на руския природен газ към Европа. Очакванията са пълният капацитет на газопровода да бъде постигнат през 2018 година.

Тогава по газопровода ще могат да бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра природен газ годишно.

ЕК обаче се закани да блокира газопровода и да не допусне въвеждането му в експлоатация. Брюксел не може да спре строителството, но може да не издаде разрешението за използването на тръбите, заради неизпълнението на Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Според руската страна обаче проектът е международен и не трябва да спазва европейските правила.

В началото на 2014 година беше създадена работна група на ниво ЕС – Русия, която да приведе „Южен поток” в съответствие с директивите на ЕК. Заради засилването на напрежението в Украйна обаче работата на експертите беше спряна.

Строителството на сухопътната част на „Южен поток” у нас пък е замразено заради съмненията от страна на ЕК относно прозрачността на проведените търгове за избор на изпълнител на българския участък от проекта.

Въпреки тези спънки обаче Русия не се отказва от плановете си да строи газопровода. Унгария категорично не се отказва от проекта с мотива, че няма по-добър вариант след като беше сложена точка на Nabucco.

 

 

Източник: http://www.dnes.bg

Posted on 26.11.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: