Пир на нацизма или достойнство и свобода? Една година от началото на кризата в Украйна


Пир на нацизма или достойнство и свобода? Една година от началото на кризата в Украйна

ФОТО:Риа Новости/Андрей Стенин

В Украйна на 21 ноември, се навършва първата годишнина от събитията на „Площада на независимостта“, които започнаха на 21 ноември 2013 г. и завършиха на 21 февруари с държавен преврат.

Главният гост беше вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Той пристигна в Киев, заедно с главния куратор на киевските власти, помощник-държавения секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд.

Фактът, че на годишнината от преврата ще бъде празнуван Деня на достойнството и свободата, не е изненадващ. Киевските власти така силно се стремят да отделят първоначалните мотиви на „Площада на независимостта“от сегашното му съдържание и резултати, че измислят за него какви ли не нови лъскави опаковки.

Празниците по повод преврати от типа на украинския са много опасно нещо. В Европа такова нещо вече имаше и то завърши много печално през 1945 г.

Нацистите, ежегодно от 1935 до 1944 г. отбелязваха годишнината от мюнхенския „бирен преврат“ през 1923 г., когато Адолф Хитлер и неговите сътрудници са се опитали да извършат държавен преврат.

Фактът, че в Украйна в резултат на преврата дойдоха на власт радикали с ясни нацистки наклонности, признават дори украинските политици.

Резултатите от преврата са криза на украинската държавност и насаждане на откровенно нацистка и фашистката идеология.

След преврата радикалите се промъкнаха във властта и заеха много постове в правителството и управлението на административните области на Украйна, каза украински експерт Виктор Пироженко:

– Процесът на разпространение на неонацистката идеология в държавните структури, управлявани от екстремисткия „Десен сектор“, сега се засилва. Ако до сега говорехме за такива процеси в структурите на Министерството на вътрешните работи, сега това се прехвърля в армията.

Представителите на „Десен сектор“ дори не са национал-радикали, те са открити нацисти, привърженици на идеологията на Хитлер.

„Оценявам негативно това, което се случи на 21 ноември 2013 г., както и последиците от тези събития.

Това беше, всъщност, една от така наречените „цветни революции“ – каза известният полски писател, историк и експерт по Украйна Богдан Пиентка.

– Тя бе инициирана, главно от САЩ, за да бъде включена Украйна в сферата на собствените им интереси, в зоната на влияние на Запада.

Това призна Хенри Кисинджър, за това говори също и бившият чешки президент Вацлав Клаус, който предрече, че протестите в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна са път към разпадане на страната. Жалко е, че за тези събития беше използван потенциалът на радикалния украински национализъм.

Вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко и министър-председателя Арсений Яценюк.

От делегацията на Байдън заявиха пред журналисти, че САЩ, въпреки че са готови да предоставят на Киев финансова помощ, няма да го направя сами, а само заедно с ЕС и МВФ.

Последния път, когато Байдън беше в Украйна през април, веднага след посещението му украинските сили рязко активизираха военните действия срещу Донецк и Луганск.

 

 

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 23.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: