Русия на прага на нова епоха


Русия на прага на нова епоха

Сергей Лавров. © Архивно фото: РИА Новости/Рамил Ситдиков

Неотдавнашният „правителствен час“ в Държавната Дума на Русия беше посветен на сложната геополитическа ситуация, в която Русия трябва да защити своите национални интереси. Обръщение към народните представители направи министърът на външните работи Сергей Лавров.

Министърът смята, че международните отношения са в преходен период, свързан с процеса на формиране на нов многополюсен свят. Този сложен процес е съпроводен, ако не от глобални конфликти, то от верига интензивни конфликти от местен характер.

Засилва се конкуренцията във всички сектори, включително в модела на социално-икономическото развитие и ценностите, – каза Сергей Лавров:

– При тези обстоятелства ние наистина сме изправени пред проблеми от исторически мащаб, сложността на които не може да се подценява.

В същото време е очевидно, че Русия има всички възможности да консолидира позициите си като един от центровете на новата многополюсна система. Провежданата в съответствие със съвременните тенденции и вековни традиции независима политика на Русия е все по-търсена в света и привлича широк кръг от партньори от Азия, Африка, Латинска Америка и Европа.

Ние сме отворени за обединяване силите си с всички, които проявяват желание да сътрудничат на принципите на равноправието, взаимното уважение и изгода въз основа на принципите на международното право и централната роля на ООН по световните въпроси.

Министърът каза, че Москва последователно призовава за интеграционна, позитивна програма, насочена не към разединение, а към развитие на връзката между страните.

Но, за съжаление, този курс се сблъска с продължаващите опити на САЩ и техните съюзници да „разделят и владеят“, да лобират едностранни подходи, прекроявайки света според своите планове. Най-яркият пример е ситуацията в Украйна:

– Украинската криза е следствие от провежданата от западните страни през последния четвърт век политика за укрепване на собствената им сигурност за сметка на сигурността на другите и разширяване на техния контрол над геополитическото пространство.

С подкрепата на САЩ и някои европейски страни, в Украйна беше извършен противоконституционен въоръжен преврат.

Радикалите доведоха страната до ръба на разкола, и провокираха гражданска война в нея. При това шансовете за деескалация на конфликта многократно бяха саботирани от западните партньори.

Очевидно е, че САЩ се опитват да използват кризата в Украйна като инструмент за изкуствена подкрепа на разклатената еднополюсност и консолидират въз основа на това цялата система на своите съюзи. Въпреки това, Москва все още е готова да си сътрудничи с Вашингтон.

Но Русия не може да съществува като суверенна държава в рамките на еднополюсния световен ред.

И това е ключов момент, който САЩ трябва да разберат, за да бъде подновен прекъснатият диалог.

 

Автор: Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 21.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: