„Южен поток“ – проектът, който разединява общата енергийна политика на ЕС


"Южен поток" - проектът, който разединява общата енергийна политика на ЕС

„Южен поток“

ЕК се опасява от доминиращата роля на Русия, но отделни европейски държави не оттеглят подкрепата си за проекта

Това коментира Reuters във връзка с последното развитие на ситуацията около газопровода. Русия доставя близо 1/3 от природния газ, който се потребява в Европа, а проекти като „Южен поток“ само бетонират доминантната роля на Москва, са опасенията в Брюксел.

Страни като Австрия, Италия, Германия и България обаче не оттеглят подкрепата си за проекта. Част от мотивите са бизнес интересите (акционери в проекта освен „Газпром“ са и германската Wintershall, част от BASF, италианската Eni и френската EDF)

Важността на „Южен поток“ идва от факта, че премахва несигурността при доставките на природен газ за Югоизточна Европа, коментира Джонатан Стърн, председател на програмата за проучвания за природен газ на Оксфордския институт за енергийни проучвания.

„Веднъж построен, това ще означава, че „Газпром“ ще изпълнява всички свои договорни отношения без да използва мрежата на Украйна“, обяснява той.

Припомняме, че все пак капацитетът на „Южен поток“ е 63 млрд. куб. метра природен газ годишно и той няма да бъде достигнат пред 2017 година.

По данни на словашката газпореносна мрежа Eustream през територията на Украйна годишно до Европа се транспортират около 140 млрд. куб. метра природен газ.

По тази причина и от компанията заявиха, че нямат аргументи против „Южен поток“, стига той да не се използва за замяна на съществуващите трасета.

 

 

Източник: http://www.investor.bg

Posted on 19.11.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: