Срещата на „Г-20“. Резултати


Срещата на "Г-20". Резултати

Владимир Путин. © Архивно фото: РИА Новости/Сергей Гунеев

Владимир Путин е доволен от резултатите от срещата на върха на „Г-20“. Според президента на Русия, тя е била съдържателна и се е провела в доброжелателна атмосфера. Това заяви държавният глава на пресконференцията по резултатите от форума, който приключи в Бризбейн.

Анализаторите, от своя страна, отбелязват безпрецедентния натиск, който се опитваха да упражнят организаторите на срещата върху руския лидер.

Заключителното комюнике на срещата на върха на „Г-20“ се оказа незапомнящо се. Единствената точка, която, може би, заслужаваше внимание беше обещанието за общ ръст на икономиката на „Г-20“ към 2018 г. с 2%.

Тези не много впечатляващи резултати се обясняват просто, подчерта анализаторът Владимир Рожанковски:

– Към момента, няма концептуален план за развитието на икономиката. Вече осма среща на върха на „Г-20“ констатира факта, че механизмите са остарели и са необходими нови.

Всъщност, това постоянно заявява Русия – трябва да има многополюсен свят с различни валути.

Руските предложения, разбира се, не се харесват на западните страни-членки на „Г-20“. За това, как те не искат появата на нови „центрове на сила“ на икономическите и политическите фронтове, говорят и усилията, положени от организаторите, максимално да раздалечат по ъглите Русия и Китай.

Очевидно, те сериозно се притесняват от укрепването на споразуменията между Москва и Пекин за разплащане в юани и рубли.

В крайна сметка главното действие се проведе извън рамките на работните срещи – тъй като то не беше посветено на икономиката, а на политиката, казва политологът Евгений Минченко:

– Ключовият въпрос беше Украйна, където имаше много ясно разделение. Имайте предвид, че Путин проведе много позитивен разговор с представителите на азиатските страни на срещите на върха на БРИКС и АТИС.

Но в същото време се оказа, че представителите на Запада не са готови за диалог с Путин. Очевидно е, че върху него беше оказан достатъчно силен натиск, с цел той да бъде принуден да предаде Донецката и Луганската народна република.

Както отбелязват наблюдателите, на срещата на върха на „Г-20“ Путин се държа доста уверено – за разлика, по-специално, от Барак Обама.

Въпреки че Путин не си е поставил за задача да се хареса на западните лидери. Той ясно даде да се разбере, преди да замине за Австралия, че няма да моли за отмяна на санкциите и не възнамерява да се унижава пред тях.

Като цяло, действията на Путин сега водят до факта, че ролята на Русия като независим притегателен център само нараства.

 

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: