Срещата на върха на Г-20. Ден втори


Срещата на върха на Г-20. Ден втори

© Фото: РИА Новости/Михаил Метцел/ТАСС/POOL

Днес в австралийския Бризбейн завършва срещата на върха на „Голямата двайсетица”. През първия ден лидерите на Г-20 проведоха срещи при закрити врати с руския президент Владимир Путин, на които беше обсъден конфликта в Украйна и беше приета декларация за борба с вируса ебола.

След срещата на върха в австралийски Бризбейн лидерите на страните от Г-20 пиеха заключително комюнике. Текстът му е публикуван на сайта на Г-20.

Една от главните поставени задачи е увеличаването на световния БВП с два процента през 2018 г. Това, според прогнозите, ще увеличи световната икономика с повече от два трилиона долара и ще създаде милиони работни места. За реализирането на този план лидерите на Г-20 имат намерение да увеличат търговията и инвестициите, а също и да засилят конкуренцията.

***

На пресконференцията след срещата на върха на Г-20 руският президент Владимир Путин заяви, че Австралия е създала благоприятна атмосфера за конструктивна работа.

Според Путин атмосферата на срещата на върха на Г-20 силно се различава начина, по който са се опитвали да я представят някои медии, нагнетявайки обстановката.

„Домакините на срещата създадоха благоприятна атмосфера за работата на „двайсетицата”, доброжелателна и делова атмосфера”, – заяви Путин.

***

Американският президент Барак Обама заяви, че ако Русия „продължи да дестабилизира ситуацията в Украйна”, рискува да остане в изолация.

„Нашият екип постоянно разглежда механизми за въвеждане на мерки за допълнителен натиск, ако това бъде необходимо”, – каза американският президент след срещата с лидерите на ЕС за Украйна в австралийския Бризбейн.

Според Обама, ако Русия не промени позицията си спрямо Украйна, то „изолацията, в която тя сега се намира, ще продължи”.

***

Страните от Г-20 поеха задължение да направят всичко възможно, за да ограничат и ликвидират избухването на вируса ебола.

„Ние подкрепяме спешните координирани усилия и се задължаваме да направим от своя наша всичко възможно, за да ограничим и ликвидираме кризата”, – казва се в окончателния документ.

В него се отбелязва още, че страните от „Голямата двайсетица” са дълбоко обезпокоени от епидемията и призовават международните финансови организации да окажат подкрепа на пострадалите страни.

***

Руският президент Владимир Путин коментира въпросите, които се обсъждаха на двустранните срещи по време на срещата на Г-20 в австралийския Бризбейн.

„Говореше се за санкциите на двустранните срещи, много се говореше за украинския проблем. Санкциите нанасят щети на всички, тук има общо разбиране, че тази теза е единствено приемлива”, – заяви руският президент.

***

Австралийският премиер Тони Абът обяви, че през 2016 г. срещата на върха на „голямата двайсетица” ще се проведе в Китай.

През 2014 г. срещата на върха на лидерите на Г-20 се проведе в австралийски Бризбейн, а следващата година тя ще бъде в Турция.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: