САЩ се замислиха върху своята арабска линия


САЩ се замислиха върху своята арабска линия

© Архивно фото: AP/Khalid Mohammed

Барак Обама нареди да се преразгледа стратегията за борба с радикалната групировка „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

Междувременно експерти казват, че без решителна промяна провалът на САЩ на близкоизточна насока е неизбежен.

Победните рапорти на Пентагона за борба с „Ислямска държава“ не могат да променят скептицизма на експертите: според тях, САЩ все повече затъват в проблема.

Основният въпрос е в противоречивостта на двете стратегии: борбата с режима на Башар Асад и борбата с радикалистите от „Ислямска държава“.

Експерти предполагат, че има смисъл от тези две цели да се избере една, защото Дамаск и „Ислямска държава“ воюват помежду си. На неотдавнашни слушания в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл призна, че в момента „Ислямска държава“ е по-голям проблем в Сирия, отколкото Башар Асад.

Но засега това са само думи. Наредбата за промяна на приоритетите рискува да остане на хартия, което неминуемо ще доведе до пълен провал, казва ориенталистът Елена Супонина:

– Не си спомням нито един успешен пример на американската политика в Близкия Изток. Просто защото успехи няма. Същото може да се каже и за борбата с тероризма.

Всъщност „Ислямска държава“ беше създадена и укрепи своето влияние основно в Ирак, дестабилизиран след американското нахлуване. И едва относително наскоро те се активизираха и в Сирия.

Сега американците преувеличават мощността на тази групировка – към „Ислямска държава“ се причисляват и редица други организации, само и само да се намери някакъв повод.

Поводът е нужен за реализиране на старата идея и свършване с Башар Асад. Но самият Хейгъл вижда всичко това само в една отдалечена перспектива.

Според него, американската стратегия е в укрепването на силите на умерената сирийска опозиция до такава степен, че те да могат да защитават и контролират територията на своите райони.

Следваща крачка трябва да стане настъплението срещу „Ислямска държава“, и едва след това – т.н. „проблем на Башар Асад“. Според Елена Супонина, тази логика е погрешна:

– Американците сами си противоречат. От една страна, те рапортуват за успехи, а от друга – създават образ на един силен враг за да свалят правителството на Сирия.

Решено е сирийската опозиция да бъде снабдена с храни и оборудване. Американците ще подготвят сирийски военни.

Кой ще гарантира, че тези бойци след това няма да се прехвърлят на страната на радикалистите?

Ясно е, че този подход в резултат ще се окаже слабо ефикасен. Плановете на Вашингтон противоречат на здравия смисъл и на реалната геополитическа обстановка.

 

Автор: Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: