Киев готви военна операция в Донбас


Киев готви военна операция в Донбас

© Архивно фото: AP/Efrrem Lukatsky

Киев прехвърля към Донбас десетки единици тежка военна техника, предупреди постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин.

На заседание на ОССЕ Москва представи факти, потвърждаващи концентрирането на военната сила в източна Украйна. Киев твърди, че не готви масирано настъпление срещу Донбас.

Украински танкове и артилерийски системи обкръжават Донбас. Въпреки минските споразумения, подписани на 5 септември от представители на Киев и опълчението на югоизточна Украйна при посредничеството на Русия и ОССЕ, украинските власти нарастват военната мощ по линията на фронта.

Официално действащият режим за прекратяване на огъня редовно се нарушава. На този фон представителят на Донецката народна република Денис Пушилин се обърна към Киев с призив за незабавно насрочване на дата за поредни преговори в Минск.

„Среща няма да има“ – реагира Киев. Както каза съветникът на шефа на Службата за сигурност на Украйна Маркиян Лубкивски, от нея няма необходимост.

В това време Киев, задействал военните заводи да работят в денонощен режим и прегрупирал войските, на международни площадки твърди, че не разглежда силовия сценарий.

Като че ли обективна картина би могла да даде наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, но неотдавна Киев обвини сътрудниците на ОССЕ в разгласяване на военна тайна – те били съобщили на пресата местата на дислоциране на украинските войски.

И ОССЕ, изглежда за всеки случай, стана по-лоялна към Киев. По-специално, неотдавна е публикуван доклад на мисията по повод стрелбата по донецкото училище, в резултат от която загинаха двама ученици и няколко бяха тежко ранени.

След оглед на следите от снарядите наблюдателите направиха извода, че стрелбата е водена откъм северозапад, т.е. от там, където се намират украинските военни.

Въпреки това, в съответния материал за медиите тази информация отсъства, съобщи говорителят на МВнР на Русия Александър Лукашевич:

– Едва ли това може да се нарече „досадна грешка“. Изглежда наблюдателите, в ущърб на собственият си авторитет и нормите за обективност, се опитват да изопачат картината на ставащото в угода на Киев.

Спекулите за маневриране в Донбас на неидентифицирана военна техника, което Киев, НАТО и САЩ веднага приписаха на Русия, бяха окачествени от Александър Лукашевич като „плашилки“.

Никакви доказателства, дори фотоснимки в социалните мрежи, не потвърждават тези обвинения.

Но те добре „лягат“ в рамките на антируската кампания, развързана от Киев и Запада във връзка с положението в източна Украйна.

 

Автор: Нина Антаколская

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: