Защо Ердоган не се бори с джихадистите?


Защо Ердоган не се бори с джихадистите?

Реджеп Тайип Ердоган

В непосредствена близост до границата с Турция кюрдите на сирийския град Кобани се отбраняват срещу джихадистите от „Ислямска държава”.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче гледа в друга посока. За него е по-важно да усмири кюрдите и да спре Башар Асад, отколкото да възпре тероризма.

Той е изгубил връзка с реалността. И се отдава на конспиративни теории и фантазии за свръхсили.

Във всички части на света хората са обърнали тревожни погледи към Ирак и Сирия.

Но точно Ердоган- водачът на една страна, която граничи с Ирак и Сирия, има други притеснения.

За него съществуват по-големи заплахи от „Ислямска държава”.

Ожесточените сражения между кюрдите и бойците от „Ислямска държава” могат да бъдат наблюдавани от турската граница. Но турската армия не прави нищо.

Първата причина: кюрдските бойци имат близки връзки с ПКК- забранената Кюрдска работническа партия, която в продължение на 30 години се бори за кюрдска държава и извършва нападения в Турция.

„Ердоган поставя ПКК редом с „Ислямска държава“ и това е голяма грешка“, казва експертът по Близкия Изток Моталеб Ел Хусейни. Защото всъщност през последните няколко години се наблюдава сближаване между ПКК и турското правителство.

Кюрдската партия обяви прекратяване на огъня, а правителството в Анкара преговаря с хвърления в затвора кюрдски лидер Йоджалан.

Сега обаче става ясно колко малка е стойността на всичко това. Ердоган не позволява дори коридор за оръжия и бойци към Кобани.

След ранните си политически успехи лидерът на Партията на справедливостта и развитието сам развенча своето обаяние. У дома и в чужбина той си представя, че е заобиколен от врагове и конспиратори.

Затова недоверието към кюрдите не е единственото нещо, което спира турския президент да се включи в борбата срещу „Ислямска държава”. Втората причина е Башар Асад.

„Ердоган иска да свали Асад. Независимо колко струва това и без значение кой ще го направи“, коментира Хусейни. Досега най-ефективно със сирийския диктатор са се борили ислямистките групи.

„Ето защо Ердоган позволи на бойците да пътуват през Турция към района на сраженията, дори толкова често да отрича това“, казва експертът.

Защо турският лидер оценява заплахата, която представляват кюрдите и Асад, като по-сериозна от тази на „Ислямска държава”, срещу която сега се е вдигнал целият свят?

Според Хусейни, „от една страна между арабите и турците има прастар конфликт. Асад е арабски националист, а Ердоган е нео-османист. Към това се добавя и страхът на турския лидер от сирийското влияние върху страната му“.

Източник: : http://asia.actualno.com/

Posted on 16.11.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: