Съдът на Европейския съюз отне социалните помощи на мигрантите


Съдът на Европейския съюз отне социалните помощи на мигрантите

© Архивно фото: East News

Тези дни върху членките на Европейския съюз се стовари поредната вълна на практически неспиращата дискусия по проблематиката на миграционната политика.

Повод стана решението на Съда на ЕС, разрешаващо на властите на всички членки да орязват социалните помощи на мигрантите от „по-бедните“ региони на единна Европа, ако те нямат работа или я търсят недостатъчно активно.

Източниците на посоченото съдебно решение се коренят в историята с румънката Елизабета Дано, която живее със сина си при своята сестра в Лайпциг от 2010 година.

Нито в Румъния, нито в Германия тя не е работила. В Германия й бяха плащани някакви средства за издръжка на детето и прехрана. Но Дано реши да поиска от държавата социална помощ, каквато се плаща на немски безработни, нямащи средства за съществуване. Бе й отказано на основание, тя не е предприемала конкретни опити да си намери работа.

Дано подаде иск в Лайпцигския съд, но и неговото решение се оказа отрицателно. Тогава делото отиде в Съда на ЕС в Люксембург – висшата юридическа инстанция на Европейския съюз.

Съгласно публикуваното на 11 ноември решение съда, с нетърпение очаквано от цялата единна Европа, гражданите, родени в членка на Европейския съюз, не могат да претендират на социални осигуровки в страната, в която са дошли да живеят.

Освен това, съдът реши, че мигрантите от други членки на ЕС имат право да се намират в членка на ЕС само 3 месеца, при това приемащата страна не е длъжна да плаща помощи.

След 3 месеца и до 5 години мигрантът е длъжен да предостави потвърждение, че има работа или необходими средства за съществуване. В противен случай възниква въпросът за неговото пребиваване в дадената страна.

Както изтъкват повечето политолози и експерти, това решение бележи край на практиката на миграцията от „по-бедните“ страни за получаване на социални помощи при по-заможните съседи.

Преди всичко, разбира се, това отговаря на интересите на Германия, в която се наблюдава постоянно нарастващ поток хора в стремеж да получат установените там социални помощи, предвидени за собствените граждани.

„Като „епохално“ окачествиха решението на съда и британските консерватори, които бяха изобщо за ограничаване на миграцията от проблемни страни на Европейския съюз. Ето мнението по въпроса на руския политолог Александър Храмчихин:

– Държавите – поне такива като Великобритания или Германия – няма да действат в ущърб на самите себе си.

Има определена граница, след която същите европейски ценности отстъпват място на ценностите на конкретни държави и интересите на тяхното население.

 

Автор: Олег Севергин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 14.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: