Ще се промени ли политиката на Конгреса на САЩ по отношение на Русия?


Ще се промени ли политиката на Конгреса на САЩ по отношение на Русия?

Барак Обама. © Архивно фото: AP/Mindaugas Kulbis

На междинните избори за Конгреса американските избиратели гласуваха за републиканците. По този начин близките две години ще бъдат сложни за демократа Барак Обама.

Основна предизборна програма на представителите на Републиканската партия беше критиката на политиката на действащия президент.

Обама се опита да докаже, че е силен президент, но не успя. Той обаче има още две години за предприемане на ефикасни стъпки, но върху руско-американските отношения това едва ли ще се отрази, смята експертът Никита Загладин:

– Не си струва да се очаква подобряване на руско-американските отношения, тъй като републиканците се отнасят към Русия още по-негативно, отколкото администрацията на Обама.

Именно на тях той се опита да докаже, че е силен президент и е способен да се противопостави на Русия, която постепенно укрепва позициите си на световната арена.

Друг е въпросът, ако Барак Обама, разбрал, че все едно губи, реши да укрепи реномето си на миротворец и Нобелов лауреат за мир и се дистанцира от тази твърда политика.

Обама е готов да работи със своите опоненти. По традиция външната политика на САЩ е в ресора на президента. Но и Конгресът има лостове за натиск. По-скоро републиканците ще ги използват, казва политологът Сергей Михайлов:

– Изглежда, че резултатите от изборите няма да повлияят върху външната политика на САЩ, защото тя всъщност е приоритет именно на президента, а не на законодателната власт.

В същото време, Конгресът има определено влияние върху външнополитическата линия и може да приема различни резолюции, които понякога дори противоречат на линията на администрацията.

Конгресът има определени възможности за влияние и те преди всичко ще настояват за засилване на натиска върху Русия във връзка с украинската криза.

Републиканците се стремят да демонстрират на своите избиратели, че те са за твърда, агресивна, настъпателна политика в защита на националните интереси на САЩ, а в Америка е прието външнополитическите интереси да се разгледат от гледна точка на натиск върху някой.

Взаимните отстъпки в Конгреса ще засягат по-скоро вътрешната политика, отколкото външната.

И сега републиканците и демократите ще насочат основните си усилия за решаване на вътрешни проблеми, защото от това до голяма степен ще зависи, кой ще заеме кабинета в Белия дом?

При всички разногласия между републиканците и демократите, те имат и общи интереси. Възгледите им например съвпадат във въпроса за запазване на хегемонията на САЩ в света.

И едните и другите са загрижени от засилващата се роля на Русия, и да се чака отслабване на натиска, в това число и санкционния, уви, не се налага.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: