Русия заема твърди позиции на пазара на оръжия


В сряда в индонезийската столица Джакарта беше открита международната изложба на оръжия и военна техника INDO Defence 2014 Expo&Forum, в която участва руска делегация.

Експерти обърнали внимание на сериозния интерес на чуждестранните партньори към редица разработки на военно-промишления комплекс на Русия, в частност, към най-новите многоцелеви изтребители Су-35, военно-транспортните самолети Ил-76МД-90А, бронетранспортьорите БТР-80А, зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С1”, дизелно-електрическите подводници от проекта 636 и противокорабните ракети „Яхонт”.

Според експерти, Русия издържа конкуренцията на световния пазар на оръжия дори в днешните сложни геополитически обстоятелства.

За това говори президентът Владимир Путин на неотдавнашното заседание на Комисията на Русия по военно-техническо сътрудничество:

– Преди всичко ке усложни общата геополитическа обстановка. Сериозно се изостри кризата в Близкия изток, в Северна Африка. Край границите на Русия в Украйна не стихва гражданската война.

Въпреки минските договорености, продължават обстрелите на мирни градове, загиват мирни граждани. Нарушени са много операционни връзки, в това число с украинските партньори.

Дори вече без да говоря за недобросъвестната конкуренция от страна на някои наши традиционни партньори в сферата на износа на оръжия. Но с тази практика ние се сблъскваме практически постоянно.

Русия разполага с всички възможности за да може не само да се справи с тези предизвикателства, но и да укрепи позициите си”.

Между другото, разпадането на руско-украинската кооперация в рамките на военно-техническото сътрудничество няма да окаже влияние на състоянието на отбранителната промишленост на Русия.

Програмата за замяна на вноса във военно-промишления комплекс се оказа за страната не толкова скъпа, както се предполагаше по-рано.

Впрочем, Русия се старае да поддържа тесни връзки с всички купувачи на нейно оръжие, да установява с тях дългосрочно стратегическо партньорство. И такова отношение се цени от чуждестранните партньори.

Владимир Путин заяви:

– Годишният план за доставки по линия на военно-техническото сътрудничество уверено се изпълнява. До днес чуждестранни купувачи получили руска продукция на сума 10 млрд. долара. Това е с 70% повече от планирания за тази година обем на доставки.

И което е особено важно – формира се солидна база за бъдещето. През текущата година руските производители на оръжие подписаха нови износни контракти на сума повече от 7,5 млрд. долара.

В резултат портфейлът с поръчки твърдо остава в рамките на 50 млрд. долара. Това е добър показател.

 

Автор: Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.11.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: