Foreign Affairs: Западът едва ли ще раздели Русия и Китай


Foreign Affairs: Западът едва ли ще раздели Русия и Китай

© Фото: Flickr.com/Mark Turner/cc-by-nc-sa 3.0

Западът погрешно разбира причините, по които Русия и Китай развиват активно сътрудничество.

Сближаването на Москва и Пекин следва да се обяснява не толкова с материалните им интереси, колкото с чувството на обща идентичност, пише на страниците на списание „The Foreign Affairs“ професор Гилберт Розман от Пристънския университет.

През 90-те години западните експерти предполагаха, че отношенията между Русия и Китай са нещо като „брак по сметка“ и че в случай на необходимост националните интереси, в това число и добрите отношения със Запада, ще ги надделеят.

Те не разбраха, че Москва и Пекин съжаляват за напрегнатите си взаимни отношения от времената на „студената война“, пише авторът.

Днешните руски и китайски власти правят всичко възможно за да не се повтарят грешките от миналото и да не демонстрират превъзходство един пред друг, с цел да минимизират западното влияние във важните за тях региони, пише Розман.

Има няколко причини да се смята, че взаимната подкрепа на Русия и Китай ще продължи дълго. Преди всичко, двете страни имат еднакво комунистическо минало (а за Пекин и настояще), стоят на позициите на антихегемонизма спрямо Запада и уважително се отнасят към геополитическите интереси един на друг, въпреки че последните някъде се и пресичат.

Освен това, и двете страни са убедени, че глобалната финансова криза от 2008 година свидетелства, че западният политически и икономически модел е на ръба на провала.

Русия и Китай заеха сходни позиции и в уреждането на различни международни спорове. Въпреки някои нерешени вътрешни въпроси, те се подкрепят взаимно на световната арена – по-специално, Москва и Пекин през 2014 се подкрепиха в украинския въпрос и във въпроса за Хонконг, сочи авторът.

Поведението на Русия и Китай на световната арена е признак на един нов геополитически ред след „студената война“ и докато на власт в страните са днешните им лидери, Западът едва ли си струва да очаква съществени промени в руско-китайските отношения, смята експертът.

Страните, които разчитат да ги разделят (по-специално Япония под ръководството на днешния премиер Шиндзо Абе) ги чака разочарование.

В редица тежки за решаване въпроси – по-специално Северна Корея, Иран и други – Западът би следвало да се готви за конкуренция от страна на Русия и Китай, резюмира авторът на статията.

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: