Украйна се съгласи да заплати за руския газ с пари на ЕС


Украйна се съгласи да заплати за руския газ с пари на ЕС

Юрий Продан. © Фото: REUTERS/Francois Lenoir

Русия, ЕС и Украйна постигнаха споразумение за възобновяване на доставките на руски газ за потребителите, за гарантиране на неговия транзит за страни на ЕС и частично погасяване на дълговете на Киев по газа.

Споразумението било постигнато след като Украйна и ЕС съгласуваха източниците на плащане по газовите дългове, а Русия получила гаранции, че Киев притежава заявените средства.

Според договореностите, Украйна ще започне да получава руски газ след повече от четиримесечно прекъсване в обмяна на частично заплащане на дълговете.

Трябва да се подчертае, че реалният дълг на Украйна за руски газ надхвърля 5 млрд. долара. Но Киев не призвана 2,5 млрд. от тази сума. Решение по този въпрос трябва да обяви Стокхолмския арбитраж.

Украйна се съгласила в близките дни да погаси 1,5 млрд. долара дълг. А общо до края на годината „Газпром“ разчита да получи от „Нафтогаз“ на Украйна малко повече от 3 млрд.

Впрочем, рисковете остават. Ако ситуацията със заплащането от Украйна на първия транш от дълговете за газ не предизвиква въпроси, то когато дойде време за заплащане на втория транш, в украинската хазна могат да не се окажат пари. Ето какво сподели политологът Евгений Кожокин:

– При анализа на този документ трябва да се обърне внимание на това, че Еврокомисията го подписала като посредник. Т.е. задължения носят само Русия и Украйна.

Очакват се още два транша, които Украйна трябва да получи до новата година. Но въпросът е в това, за какво Киев ще използва тези пари: за заплащане на дълговете, или нещо друго?

Според аналитици, позицията на Европа е напълно ясна: тя не иска да поема отговорност за газовите отношения на Русия и Украйна.

Още повече, че европейците няма да се съгласят с Киев и няма да се съгласят да купуват газ на руско-украинската граница, а след това да го препродават на Украйна. Те и без това получили онова, което искаха, казва аналитикът Валерий Вайсберг:

– Европа може да бъде спокойна. Тя искаше да получи гаранции за редовни доставки на газ на своя територия. По принцип, Европа постигна целта си. „Газпром“ искаше да получи пари.

Неговата цел също частично е постигната, тъй като е съгласуван график на плащанията по погасяване на дълга.

Фактически на „Газпром“ е гарантирано погасяването на дълговете за газ, като се има предвид цената от 268 долара за хиляда куб.м. газ.

Според експерти, по време на сложните преговори, Русия демонстрирала прагматичен подход и уважение към чуждестранните си партньори.

Проблемът е в това, че някои партньори на Русия нарушаваха предишните си обещания.

Ето и сега Москва няма твърдата увереност в тяхната надеждност.

 

Автор:  Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.11.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: