Русия и Беларус готвят единен щит на ПВО


Русия и Беларус готвят единен щит на ПВО

Ръководителите на военните ведомства на Русия и Беларус Сергей Щойгу и Юрий Жадобин обмениха плановете си за съвместно празнуване на 70-годишнината от победата във Великата Отечествена война

Прозападни сили в Украйна подготвят натиск върху двете страни, смята според руски медии Сергей Шойгу

Украйна може да стане проводник на западен натиск върху Русия и Беларус, смята руският министър на отбраната Сергей Шойгу според централния печат във федерацията. В сряда Шойгу и беларуският му колега Юрий Жадобин обсъдиха в Минск мерки за укрепване на военната сигурност на Съюзната държава между Русия и Беларус, пише „Росийская газета“.

Руският министър изтъкнал, че военнополитическата обстановка в света изисква в момента двете страни точно да координират усилията си в борбата с „широк спектър от предизвикателства и заплахи. Най-вече във връзка със засилването на международния тероризъм и религиозния екстремизъм“. По новому звучи според него и темата за т.нар. цветни революции, по-специално като „инструмент за външно въздействие в Украйна“.
„САЩ и ЕС провокираха отстраняването от власт на законния президент на страната“ и „безогледно подкрепят действията на Киев за силово потискане на недоволните от новата власт“, заявил Шойгу.

Русия и Беларус трябва внимателно да следят процесите в Украйна, защото прозападни сили там се опитват да формират преден рубеж за натиск върху Съюзната държава, казал руският министър според „Комсомолская правда“.

На общ колегиум в Минск двете министерства на отбраната обсъдиха създаването на единен щит за противовъздушна отбрана и обединена система за радиоелектронна борба. Шойгу отбеляза, че първите стъпки са налице – има вече нормативна база и съгласувано бойно дежурство.

Началниците на генералните щабове договориха подробности от съвместните маневри, планирани за догодина, а министрите очертаха планове за общо честване на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война, посочва вестникът.

Русия и Беларус могат да отвърнат на заплахата от западен натиск чрез Украйна само като развият боеспособни въоръжени сили, пише „Московский комсомолец“.

Изданието припомня активното руско-беларуско сътрудничество във военната сфера, включително в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност.
Министър Шойгу съобщил в тази връзка, че Москва приключва безвъзмездната доставка на четири зенитни ракетни комплекса С-300ПС за Минск.

Предния ден той заяви пред обществения съвет в министерството, че Русия „ще продължи да развива нашите военни бази в чужбина – в Киргизстан, Таджикистан, Армения“.

Разказа как федерацията разширява военното си присъствие в Арктика – днес там действат три руски експедиции за изграждане на инфраструктура. Възстановяват се летищата на Новосибирските острови и архипелага Франц-Йосифова земя, реконструират се още шест северни аеродрума – според министъра, с цел да бъдат защитавани руските национални интереси в региона.

Освен това по думите на Шойгу Русия още тази година ще формира в Арктика плътно радиолокационно поле и до 2015 г. ще бъде готова да посреща „неканени гости и от изток, и от север“, добавя всекидневникът.

Според министър Юрий Жадобин основна руско-беларуска проява догодина ще стане общото военно учение „Щит на Съюза-2015“, чиято програма е разширена по предложение на Сергей Шойгу, информира „Комерсант“.

По данни на вестника ще се акцентира главно на войскови маневри „при нахлуване на потенциален враг“ в Съюзната държава.
Русия полага целенасочени усилия да предпази западните си граници още от 2013 г.

Събитията в Украйна сочат, че Москва е взела мерки срещу заплахите „повече от своевременно“, заявява източник на изданието в руския Генерален щаб.

Точно тогава Русия обеща да изпрати на Беларус безвъзмездно зенитни комплекси С-300 за защита на въздушното пространство и да създаде в съседната страна военновъздушна база.

Шойгу потвърди, че догодина ракетите ще влязат в строя, а на дежурство в беларуския град Бобруйск ще застъпят 12 руски бойни самолета Су-27 и два учебни, също и хеликоптерно звено от 4 вертолета Ми-8.

„Искам да отбележа приноса на Беларус в развитието на общо отбранително пространство“, казал руският министър според „Комерсант“.

 

Източник: http://duma.bg

Реклами

Posted on 01.11.2014, in Анализи, Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: