Индия разчита на „Силата на Сибир“


Индия разчита на „Силата на Сибир“

© Колаж: «Гласът на Русия»

Русия и Индия изучават техническите възможности за удължаване на газопровода „Силата на Сибир“ до индийска територия, съобщи съпредседателят на комитета по въглеводороди на Федерацията на индийските търговско-промишлени палати Нарендра Танеджа в кулоарите на провежданата в Лондон конференция „Oil & Money“.

Преговорите се водят на най-високо равнище, при това има политическа воля за реализиране на проекта.

Инициатор на проекта е Индия. Президентът на Русия Владимир Путин подкрепи идеята по време на първата си среща с премиера на Индия Нарендра Моди в средата на юли в Бразилия в рамките на срещата на върха на БРИКС.

Сега експертите изучават техническите детайли за удължаване на тръбата от Русия за Китай до границата с Индия. Проектът е сложен – по пътя на тръбата има високи планини и дълбоки дефилета.

Гласовете в полза на това удължаване са също многобройни. При това ресурсните възможности на Русия не се обсъждат – те са предостатъчни за задоволяване на консумацията и в двете страни – т.е. Китай и Индия.

Президентът на съюза на работниците на нефтогазовата промишленост на Русия Генади Шмал предположи, че проектът ще стане предмет на преговори през декември по време на посещението на Владимир Путин в Индия. На тези преговори енергетиката ще е една от главните теми:

– Това без съмнение е така, защото ние има какво да дадем, а Индия остро се нуждае от енергийни ресурси. В Индия е построен най-мощният в света нефтопреработвателен завод за 62 милиона тона продукция – уникален завод, но той се нуждае от суровина.

В това отношение руските нефтени активи, възможностите на руските находища, без съмнение, представляват интерес. Не случайно индийски компании активно изучават нови участъци за добив на нефт и газ на шелфа на Сахалин – проектите Сахалин-3 и Сахалин-4.

Интересуват се и от шелфа на Арктика. Индийските компании са доста активни и агресивни играчи на руския нефтогазов пазар.

Официално „Силата на Сибир“ стартира от Якутия за Китай на 1 септември тази година. Въвеждането му в експлоатация е набелязано за 2020 година.

Споразумението по този проект беше подписано през май в Пекин и вече се разглежда като „проект на века“.

Автор: Владимир Фьодоров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.10.2014, in Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: