Русия и Украйна се договориха за газа


Русия и Украйна се договориха за газа Русия и Украйна се договориха за базовите условия на споразумението за възобновяване на доставките на газ, съобщи руският енергиен министър Александър Новак.

По думите му предстои да бъде подготвен пакет от документи, както и анекс към договора между „Нафтогаз“ и „Газпром“, който да определи техническите въпроси, свързани с обема на доставките на гориво.

Според Новак Европейската комисия (ЕК) е напълно съгласна с позицията на Русия относно уреждането на отношенията между Киев и Москва.

Основен спор в момента е въпросът за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може „Нафтогаз“ да изплати част от дълга си към „Газпром“ и да плаща авансово новите поръчки.

Позицията на Москва на провеждащите се в Брюксел тристранни преговори по газовия въпрос във формат Русия-Украйна-ЕС остава без промяна, предаде РИА Новости.

„Позицията на руската страна в рамките на на провеждащите се в Брюксел тристранни преговори по газовия въпрос във формат Русия-Украйна-ЕС остава без промяна.

В съответствие със споразуменията, цената на руския газ в рамките на „зимния пакет“ (в срок от 1 ноември 2014 година до 31 март 2015 година) за Украйна ще се формира в съответствие с действащата формула по договор, с отчитане на отстъпките в размер на 100 долара за 1000 кубически метра“, се посочва в съобщение на руското министерство на енергетиката.

По този начин за последното тримесечие на 2014 годна цената на газа ще бъде 378 долара за хиляда кубически метра, а в първото тримесечие на 2015 година – 365 долара за хиляда кубически метра.

Източник: http://www.cross.bg/
Advertisements

Posted on 30.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: