НАТО-Русия: Конфронтация без конфронтация


НАТО-Русия: Конфронтация без конфронтация

© Колаж: „Гласът на Русия“

Русия ще остане в изолация, докато не се научи да уважава суверенитета на другите държави. А да я научи на такова уважение може само силена западен Алианс. Така че, НАТО трябва да бъде готово да използва военна сила.

Такива изявления направиха ръководителите на Североатлантическия Алианс – Йенс Столтенберг и Александър Вершбоу. При това, и двамата в следващото си изречение подчертаха, че не искат „студена война“.

По думите на генералния секретар на НАТО Столтенберг, Алиансът, иска да си сътрудничи, и не търси конфронтация с Русия. Но Москва не прави стъпки към НАТО.

Затова, Алиансът ще трябва да засили присъствието си в Източна Европа.

Това, според генералния секретар, ще помогне за „укрепването на колективната отбрана на страните от НАТО“ – което съвсем „не противоречи на развитието на отношенията с Русия.“

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу заяви, че „с безразсъдните си действия срещу Украйна и сплашването на своите съседи Русия е изоставила пътя на сътрудничеството, избирайки вместо това конфронтацията и агресията.

„И целта на НАТО е „да накара Москва да действа отговорно“, – каза Вершбоу. Докато това не се случи, Русия трябва да знае, че ще остане в изолация.

Това, че Алиансът, фактически, се превръща в антируски блок, наскоро обяви руският външен министър Сергей Лавров:

– Разширявайки НАТО, нашите западни колеги директно ни казаха, че юридически гаранции за сигурност могат да получат само тези, които са членове на Северноатлантическия алианс.

Беше отхвърлено предложението ни да бъде сключен договор за сигурност, който трябваше да предостави такава възможност на всички страни.

Алиансът през последните години наруши по-голямата част от споразуменията с руската страна. Сега, говорейки за нежеланието за конфронтация, НАТО веднага обяви някакви права в Украйна, отбеляза експертът Сергей Михайлов:

– Думите, че НАТО не се търси конфронтация с Русия са просто дипломатически фрази. Още по-голямо противоречие предизвиква твърдението, че НАТО ще продължи да подкрепя евроатлантическия избор на Украйна и няма да позволи на Русия да обърне хода на събитията.

Но открито да заявяват, че ще приемат Украйна и ще я превърнат в новата си база е откровена конфронтация.

Александър Вершбоу призова Русия „да се върне към спазването на общоприетите правила, да уважава суверенитета на другите страни, включително правото им самостоятелно да избират съдбата си, дори ако тя не е съгласна с този избор.

„Тоест, според неговата логика, спонсорирането на въоръжената революция в Украйна, подготовката и въоръжаването на националистите, прякото ръководене на силовите ведомства в Киев от страна на САЩ не а нарушение на суверенитета.

Хвърлянето на колети с американско оръжие над зоната на въоръжения конфликт в Сирия, вероятно, се вписва в „общоприетите правила“.

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 30.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: