Срещата в Брюксел: кой ще плаща за украинския газ?


Срещата в Брюксел: кой ще плаща за украинския газ?

© Архивно фото: AP/Petr David Josek

На 29 октомври в Брюксел ще се състои поредният кръг газови преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна.

На предишните преговори на 21 октомври като че ли беше съгласувано всичко: и цената за газ за Киев, и сумата на дълговете на Украйна, и предплащането.

С изключение на едно нещо – „Кой ще плаща за всичко това?“.

Тогава страните се договориха, че Украйна ще плати до края на годината $3,1 милиарда за предишните доставки. Цената предвижда и преференции.

За предплащане на доставките до пролетта на цена $385 за 1000 кубически метра гориво се искат $1,6 милиарда. Европейският съюз гарантира само $1 милиард и никой не знае, къде да се вземат останалите пари.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че Европа няма да плаща целия газ за Украйна или да гаси дълговете й – европейската филантропия не се простира толкова далеч.

Никой не знае, къде са изчезнали онези $3 милиарда, които Международният валутен фонд беше давал на Киев още през май специално за изплащане на дълговете.

След изборите в Украйна решаването на газовия проблем едва ли ще стане много по-лесно, казва президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов.

Преди гласуването Киев избягваше да прави отстъпки, които биха могли да се възприемат като „капитулация“ пред Москва.

А и Европа не искаше да дава кредити, тъй като не знаеше, кой ще дойде на власт в Киев. Сега се появява определена яснота, казва Чижов:

– Европа ще плаща, защото друг изход тя няма. Украйна реално е в състояние на дефолт. Тя няма пари. Това ще бъде свързан кредит или заем от Европейския съюз или Международния валутен фонд, който строго ще бъде обвързан с газовите доставки.

С кредита протакаха до изборите за Върховната Рада. Европа иска да дава пари на онези хора, които идват за дълго и сериозно.

Газовите песимисти обаче не са толкова сигурни в позитивния изход на срещата в Брюксел. Европа я тревожи финансовата ненадеждност на Киев, казва експертът Николай Подлевских:

– Сумите, от които се нуждае Украйна за предплащане, не са чак пък толкова тежки за Европейския съюз, но Европа не иска да дава на Киев кредит, който дава малки лихви.

Европейските политици, които ще подписват гаранции за подобен кредит, всъщност признават загубата на парите на данъкоплатците. И затова никой не гори от желание да слага подписа си на това споразумение.

Засега частична помощ на Украйна обещават Германия и Австрия. Според австрийския канцлер Вернер Файман, през зимата е много важно да има редовни доставки на газ.

Размерът на финансовата помощ засега не се сочи – това ще е предмет на преговорите в Брюксел.

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 29.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: