ГЕРБ са в капан, откъдето почти всички изходи са летални


ГЕРБ са в капан, откъдето почти всички изходи са леталниАко съществува фея на мръсните номера, то тя със сигурност има зъб на ГЕРБ. Само така по мистичен начин можем да си обясним политическия капан, в който се намира най-голямата партия днес. В мига, в който трябваше да отварят шампанското и да празнуват своята голяма победа, ГЕРБ осъзнаха, че се намират в капан, откъдето почти всички изходи са политически летални.

На върха на своята сила, особено ако погледнем трагичното електорално състояние, в което се намират другите партии (без ДПС, разбира се), формацията на Бойко Борисов буквално се оказа на колене. За първи път в своята история на ГЕРБ им се наложи да молят партньори за коалиция, да търсят със свещ „споделената политическа отговорност“, а да получават насреща само капризи, откази и дори явно нежелание за съучастие. Вероятно това е причината Бойко Борисов в последните няколко дни да изглежда толкова безпомощен, колкото никога не е бил в своя партиен живот.

Замислете се – това е един силов политик, силовак дори, който в удобните години на своята управленска лична утопия (2009 – 2013), преди да бъде изметен с камъни, никога, ама никога не е разговарял с някого от слаби позиции. Не е ясно дали това е навик от тъмното минало на неговата биография, но това беше очевиден факт. Сега е точно обратното – видяхме ситуация, в която Борисов направо се молеше на Михаил Миков да се прави широка коалиция, а и мизата за нея бе вдигната – на лидера на БСП бе обещано мястото на председател на НС, а на левицата доста министерски постове.

Казвам ви – феята на мръсните номера със сигурност е бясна на ГЕРБ, защото това е класически мръсен номер на съдбата – ГЕРБ са първи, но безпомощни. Ситуацията днес по перверзен начин повтаря следизборните събития от 2013 година, когато ГЕРБ пак спечелиха изборите, но не можеха да намерят нито един парламентарен партньор. Днес партньори много, ама всички поставят условия, извиват ръце, изобщо действията им принудиха Бойко Борисов, вместо реч за парламентарни приоритети в началото на работата на Народното събрание, да произнесе кратко есе на тема – „Какво искам да работя като порасна“. Смисълът от неговите излияния беше – или ми давате пълен мандат или аз почвам да работя за президентските избори, а вие си гледайте работата. Това е началото на психологическа криза в образа на мачото. Борисов за първи път се появява пред широката публика уязвим, дори вече уязвен, а това е телевизионно бедствие, което тепърва ще дава своя отзвук пред широката публика.

Така е – след толкова години купон, ГЕРБ най-накрая трябваше да се изправят пред всички изречени думи в миналото и да платят солено за тях. Все пак именно Борисов сатанизира докрай думата „коалиция“, именно той и неговите верни протестъри очерниха напълно самата идея за експертно правителство. Май ГЕРБ сами построиха стена на пътя, който можеше да бъде техен изход.

Заслужават си го.

Но всъщност темата трябваше да е друга. Ще си призная честно нещо. Аз лично, ако бях на мястото на лидера на БСП, щях да постъпя по друг начин след срещата с Бойко Борисов. Миков не се опита да отправи остро политическо послание и даваше вид, че все едно иска да помогне на ГЕРБ да вадят горещите въглени от огъня. А тази ситуация е с изключително мощен заряд. Именно през нея левицата може да покаже и да впише себе си отново като единствена алтернатива на безпомощната неграмотност и на хленчовете на ГЕРБ. Подобен шанс – да си загубил чудовищно изборите, но внезапно да се окажеш в силна позиция, се появяна един път в живота и заради това трябва да има инстинкт да бъде използван. Да, БСП може и трябва да бъде конструктивна политическа сила, каквато винаги е била. Но БСП не може да си позволи да бъде вписвана в статуквото на 43-ия парламент и в безкрайната тълпа на желаещите да бъдат във властта. Именно сега е моментът левицата да покаже една нова морална сила. Първата крачка бе направена – категоричен отказ от участие, но втората трябва да е по-смела и тя е категорично разграничаване от ГЕРБ.

Какво ви пука, че Бойко Борисов щял да страда?

Нима някой вярва, че този човек наистина може и знае как да спаси България?

Точно заради това Миков трябваше остро да каже – ние не участваме във властта, не защото не вярваме в силите си, а защото не смятаме, че с тези може да се управлява нормално. Нека ГЕРБ сами да изпият докрай горчивата чаша, която сами си сервираха. Това не е реваншизъм, нито прехвърляне на отговорност. Това е просто отказ от участие в схемата за размиване на отговорности, в опита ГЕРБ да се опита да имитира невидимост и бягство от върховното си задължение – съставянето на правителство.

На Борисов едва ли му е станало добре, когато от трибуната на парламента Лютви Местан обяви, че дясноцентристко правителство не може да се състави без подкрепата на ДПС. Нека сега да види как е да се управлява в стоманената сянка на Сокола, който нито за миг няма да изтърве от поглед всякакви управленски комбинации. Точно тук трябваше да удари БСП и да покаже, че тя като партия е научила всичките си уроци, изпила е горчивата чаша неведнъж и вече не иска да бяга в сенчести пространства, а настоява, дори изисква за чистота и яснота на политическия процес. Ето място, където ГЕРБ са безпомощни и трябва да бъдат изобличавани безпощадно.

Консултациите бяха един театър, опит за придаване на удобен вид на безпомощността на първата политическа сила, един карнавал на клишетата. ГЕРБ в коалиция ще се чувстват точно както Искра Фидосова на вегетарианско парти, както бе написал Сашо Симов. Заради това ролята и мястото на БСП е да разобличава опита за имитация на съгласие, докато всъщност всички знаем, че Борисов търси начин да избяга. Запушете му всички пътища, не му давайте да диша, заключете го в един парламент с Лютви Местан. Пък после да видим кой откъде е…

И нека пак да повторя. Не се опитвам да бъда агресивен, нито злобен, още по-малко отмъстителен. БСП получи шанс да покаже истинска сила и политически качества. Призовавам партията да не го изпуска.

Всъщност всички летни протестърчета не знаят какво си пожелаха. БСП в опозиция може да бъде много мощна сила. Скоро ще им се иска да я бяха държали на власт.

Убеден съм.

 

Автор: Румен Петков

Източник: http://avtorski.pogled.info

Реклами

Posted on 29.10.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: