Президентът Путин – за световните конфликти, ядрените оръжия и санкциите


Президентът Путин - за световните конфликти, ядрените оръжия и санкциите

Руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин взе участие в Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи. Тридневният форум завърши с пленарна сесия на тема „Световният ред: нови правила или игра без правила“.

Заплахата от нови конфликти по света

Путин предупреди, че перспективите за света, въз основа на сегашните тенденции, не изглеждат благоприятни.

„Вече рязко се увеличава вероятността от цяла поредица насилствени конфликти, ако не с прякото, то с косвеното участие на големите световни сили. Пред един такъв рисков фактор се зараждат не само традиционните междудържавни противоречия, но също така и вътрешната нестабилност на отделните държави. Особено, когато става въпрос за страните, разположени на кръстопътя на геополитическите интереси на световните сили или на границата на културно-исторически и икономически континенти“ – каза руският президент.

По думите му, Украйна е един от примерите за такъв вид конфликт, който оказва влияние върху баланса на силите в света. „И мисля, че това далеч не е последният пример“ – добави той.

В случай на Украйна Путин илюстрира необходимостта от съгласуване на различните точки в световната политика. По думите му, Русия е посочвала, че прибързаните, задкулисни решения за асоциирането на Украйна с ЕС са изпълнени със сериозни рискове, в това число, за Русия като най-големия търговски партньор на Украйна.

„Но тогава не искаха да ни послушат, казаха: „Това не е ваша работа“. И вместо един сложен, но, подчертавам, цивилизован диалог, доведоха нещата до държавен преврат. Въвлякоха страната в хаос, в колапс на икономиката и социалната сфера, в гражданска война с огромни жертви“ – каза Путин.

„Очевидно тези, които безкрайно изтърсват все нови и нови „цветни революции“ и се смятат за гениални художници, не могат да се спрат и въобще не мислят за последствията“ – добави той.

За ядреното разоръжаване

Руският лидер настоява за продължаване на ядреното разоръжаване.

„Колкото по-малко ядрено оръжие има по света – толкова по-добре“.

Путин смята, че разрушаването на съществуващата система от договори за ограничаване и контрол на въоръженията е реалистична перспектива. Според него, началото на този опасен процес е поставено от Съединените щати, когато през 2002 г. те едностранно се оттеглиха от Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана /ПРО/ (сключен на 26 май 1972 г. между САЩ и тогавашния СССР) и преминаха към изграждането на своята глобална система за противоракетна отбрана.

„При липсата на правни и политически инструменти оръжието се връща в центъра на глобалния дневен ред. То се използва навсякъде и по всякакъв начин, без никакви санкции от Съвета за сигурност на ООН. А ако Съветът за сигурност отказва да заклейми подобни решения, то той се показва като остаряла и неефективна институция. Много държави не виждат друг начин за гарантиране на суверенитет, освен това да се сдобият със „собствена бомба“. Това е изключително опасно “ – каза Путин.

Преговорите за разоръжаването трябва да бъдат продължени, убеден е руският президент. Заедно с това той обърна внимание на факта, че много от съвременните високо-прецизни оръжия имат възможности по-близки до оръжията за масово унищожение. Той изрази опасението си, че в случай на пълен отказ от ядрените оръжия, предимство ще получат страната производители на високо-прецизни оръжия. Според руския лидер нарушението на стратегическия паритет, което ще е резултат от това, ще доведе до дестабилизация, тъй като е налице изкушението на всяка страна да нанесе първия глобален обезоръжаващ удар. Ето защо, в случай на пълен отказ от ядрените оръжия, рисковете ще се увеличат, вместо обратното – да намалеят, вярва руският лидер.

За санкциите

Руският президент смята политически мотивираните санкции за грешка.

„Виждаме какво се случва, когато политиката безразсъдно се смесва с икономиката, а логиката на целесъобразността дава път на логиката на конфронтацията, дори ако това наранява собствените икономически позиции и интересите на бизнеса“.

Глобалната бизнес общност е подложена на безпрецедентен натиск от страна на западните правителства, посочи Путин.

Санкциите подкопават основите на световната търговия и правилата на Световната търговска организация (СТО), принципите за неприкосновеността на частната собственост, санкциите разклащат либералния модел на глобализация, който се основава на пазара, свободата и конкуренцията. Така западните страни рискуват да загубят доверието на лидерите на глобализацията, каза руският президент. Признаци за разочарование от „плодовете на глобализацията“ се виждат в много страни, например в Кипър. Все по-голям брой държави се опитват да се отдалечат от доларовата зависимост.

В същото време благосъстоянието на САЩ зависи от доверието на инвеститорите.

„Нашите американски приятели просто режат клона, на които самите те седят“.

Чрез санкциите Западът се опитва да блокира развитието на Русия и да я подтикне към самоизолация във всички сфери, а оттам и към изостаналост. Путин обеща, че Русия няма да се изолира от света, да се обижда, „да прави стoйки“ заради санкциите или да моли за каквото и да било. Русия е една самодостатъчна държава, каза политикът, и тя ще работи в настоящите външни икономически условия: ще развива производството и технологиите си, по-решително ще извършва реформи.

Москва е готова за диалог с цел нормализиране на икономическите и политическите отношения, увери Путин.

За помощта оказана на Виктор Янукович

Президентът призна, че Русия е помогнала на Виктор Янукович по време на събитията през февруари. За да se спаси украинския президент преследван от опозицията, му е било помогнато да стигне до Крим, където той прекарал няколко дни и след това поискал от руските власти да бъде прехвърлен в Русия.

За политиката на Запада спрямо терористите

Западът многократно прави едни и същи грешки като спонсорира ислямистки екстремисти. По едно време финансираха екстремистките движения за борба срещу Съветския съюз, които се бяха закалили в Афганистан. От тях произлязоха Талибан и Ал Каида, заяви Путин. По думите му, ако Запад не е оказвал пряка подкрепа, то определено си е затварял очите за нахлуването на международни терористи в Русия и в страните от Централна Азия.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 25.10.2014, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: