Русия остава единственият незаменим партньор на Киев


Русия остава единственият незаменим партньор на КиевАко мирния процес в Украйна показа нещо, то това е, че Русия остава единственият незаменим партньор на Киев от гледна точка на обезпечаването на стабилността и процъфтяването, и всички украински лидери са готови да го признаят, пише американския политолог Николай Петро за списание The National Interest.

„Търговските санкции, изграждането на стена за разделяне на двете нации, а също и опитите да бъде изолирана Украйна от влиянието на руската култура, част от която са много украински граждани, може и ще заставят тези или онези политически групировки да се чувстват добре, но всичко това няма да замени онова от което Украйна реално се нуждае: широкомащабни и постоянни бизнес инвестиции от страна на Русия“, пише политологът.

„Придържайки се към минския договор, Порошенко демонстрира, че започва да разбира това. Време е Западът да навакса изпуснатото“, счита Николай Петро.

Той напомня, че през май, когато Порошенко дойде на власт, всички негови поддръжници се изказаха за разширяването на „антитерористичната операция“. Ключов момент за изменение на курса стана поражението на украинските военни под Ивайловск, счита политологът.

„Но дори този значителен военен неуспех не би довел до каквато и да е рязка смяна а политическия курс, ако другите политически играчи тайно не се опитваха да убедят Порошенко да се откаже от военното решаване на проблема“, отбелязва анализаторът, напомняйки, че след тези събития всички външни сили стигнаха до извода, че за Киев е необходимо да се проведат преговори с опълчението.

Николай Петро отбелязва и това, че в разгара на кризата европейските лидери започнаха да демонстрират недоволство към Украйна. Така през август европейският комисар по търговията Карел де Гухт заяви готовността си да отчете интересите на Русия по повод споразумението за асоциация на Украйна и ЕС, а тогава вицепремиерът на Германия Зигмар Габриел назова необходимостта от федерализация на страната, а през септември ЕС взе решение да отложи реализация на основните точки от споразумението за асоциация до 2016 година.

Той отбелязва, че съвместният натиск, оказан от Западът и Русия над Украйна, способства за появата на реална надежда за мирно урегулиране на кризата, и въпреки, че западните медии отделят много внимание на отделни военни сблъсъци, важното е това, че общото количество на жертвите съществено спадна и хиляди бежанци започнаха да се завръщат у дома.

Петро въпреки това признава, че мирният план понастоящем се намира в ранен етап на реализация. Парламентарните избори в Украйна могат да създадат много проблеми: в частност партиите, застъпващи се против спирането на огъня, вероятно ще получат немалко места в парламента и заради това от някои от тези партии се излъчват командири на доброволческите батальони.

Освен това има опасност, че и опълченците няма да приемат условията на Киев за съхраняване на суверенитета на територията на Донбас, а и западната преса демонстрира нежелание да изкаже подкрепа на мирния процес, счита политологът.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 24.10.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: