ПАК ЛИ ИЗТЕГЛИХМЕ ЧЕРНИЯ ПЕТЪР?


ПАК ЛИ ИЗТЕГЛИХМЕ ЧЕРНИЯ ПЕТЪР? По покана на сръбския президент Томислав Николич на посещение в страната бе руският президент Владимир Путин. Държавният глава на Руската федерация взе участие в тържествата по повод 70-годишнината от освобождението на Белград от немско-фашистките окупатори, присъства на първия от 30 години военен парад в Белград и бе обявен от медиите и народа като „първи сърбин”.

На Владимир Путин бе присъден най-високият орден – Ордена на Република Сърбия – първа степен.

По време на визитата Владимир Путин проведе срещи и с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич, на които бе обсъждано двустранното сътрудничество. Подписан бе пакет от 9 споразумения в сферата на военно-техническото сътрудничество, енергетиката, жп транспорта и селското стопанство. Проведен бе многохиляден митинг. Над множеството се издигаше огромен лозунг – „Путин спаси Сърбия от окупацията на НАТО!”.

В навечерието на визитата президентът на Руската федерация даде интервю за водещия сръбски вестник „Политика”. В разговора са засегнати ключови въпроси не само от историята, но и актуалните проблеми на деня.

Предлагаме в кратко експозе някои ключови становища на Владимир Путин, тъй като позицията и тезите на руския президент се следят с огромен интерес и далеч извън България. 912 чуждестранни кореспонденти отразяха посещението на Владимир Путин в Р Сърбия.

В напрегнатата обстановка от последните седмици поради кризата в Украйна и санкциите срещу Русия, а и поради „газовото напрежение” в Европа, което засяга по специфичен начин и България, всяко изявление на руския президент е от особена важност. Със съжаление обаче можем да отбележим разликата в подхода на държавните мъже на България и Сърбия. Когато е мир, България е най-близко до Русия, когато е война, ние не сме с Москва. Обратното правят сърбите: когато е война, те са плътно до Русия, когато е мир, може и да поглеждат на Запад. И с едно сърце да обичат и Русия, и Европа.

Все ни се струва, че ние пак изтеглихме Черния Петър.

ДИАЛОГЪТ СЪРБИЯ – РУСИЯ

За неонацизма

За съжаление „ваксината” срещу нацисткия вирус, изработена в дните на Нюрнбергския трибунал, започна да губи ефикасност в някои европейски страни. Нагледният пример са откритите прояви на неонацизъм, превърнали се в ежедневие в Латвия и други страни от Прибалтика.

Днес наш общ дълг е да противодействаме на героизирането на нацизма и твърдо да се противопоставим на опитите за ревизия на резултатите от Втората световна война. И също така да се борим с всяка форма на расизъм, ксенофобия и агресивен национализъм и шовинизъм.

За газта

Русия изпълнява коректно ангажиментите си по доставката на газ за европейските потребители. Възнамеряваме занапред да задълбочим взаимодействието с ЕС в областта на енергетиката, където сме естествени негови партньори, напълно прозрачни и предвидими. Отчитайки рисковете по повод кризата в Украйна, бяхме принудени да спрем доставките за страната през юни тази година, тъй като киевските власти отказаха да заплатят вече получения газ. В края на лятото и началото на тази есен бе проведена серия от интензивни консултации във формат Русия-ЕС-Украйна, където бяха обсъждани възможните решения за урегулиране на украинската задлъжнялост, и бе подновена доставката на гориво за Украйна, прекъсната от украинска страна, както и стабилният транзит на суровини за Европа. Ние сме готови да продължим конструктивните разговори по тази тема.

Все пак едно от решенията е свързано с диверсификацията на маршрутите за доставка. Поради това разчитаме, че Еврокомисията скоро ще каже ясно мнението си за използването на пълната мощност на газопровода OPAL.

Също така е необходимо да се отблокира ситуацията с „Южен поток”, тъй като сме убедени, че този проект ще има определен принос за комплексната енергийна сигурност на Европа. От това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители – включително и Сърбия.

За санкциите на САЩ и ЕС

Трудно е да се разбере логиката на САЩ и ЕС. На всеки непредубеден човек му е ясно, че не Русия е подтикнала държавния преврат в Украйна, който доведе до днешната сериозна вътрешнополитическа криза и до граждански разкол.

Нашите партньори трябва ясно да разбират, че опитите за натиск спрямо Русия чрез едностранни нелегитимни ограничителни мерки не ни приближават към урегулиране, а само усложняват диалога. За какъв стремеж към деескалация в Украйна става дума, след като решенията за нов пакет санкции идват едновременно с договореностите за продължаване на мирния процес? Ако пък най-важното е да бъде изолирана страната ни, то това е абсурдна и илюзорна цел.

Ясно е, че тя не може да се осъществи, защото икономическото здраве на Европа, а и на света, може да бъде сериозно разклатено.

По линия на продължителността на ограничителните мерки, всичко зависи от САЩ и Евросъюза. Ние обаче ще претегляме балансирано рисковете и последствията от прилагането на санкциите и ще реагираме в духа на националните ни интереси. Намаляването на взаимното доверие не може да не се отрази негативно на международния делови климат като цяло, значи и на дейността на европейски и американски компании в Русия, които трудно ще се преборят с уронването на репутацията им. И други държави ще се замислят дали е достатъчно разумно да влагат средства в американската банкова система и да увеличават зависимостта си от икономическото коопериране със САЩ.

За руско-украинските отношения

Отношенията с Украйна са много важни за Русия и така е било винаги. Народите ни са неразривно свързани с общи духовни, културни, цивилизационни корени. Столетия сме живели в една държава и този огромен исторически опит не може да бъде зачеркнат, както и милионите съдби, които са вплетени една в друга през вековете.

Днес има реална възможност да се спре въоръженото противостояние, и фактически гражданската война. Първите стъпки вече са направени и трябва колкото може по-скоро да започне вътрешноукраински диалог с участието на представители от всички региони и политически сили.

Този подход е записан и в Женевското споразумение от 17 април т.г.

Шантажът на САЩ няма да мине. Русия е ядрена държава!

По отношение на бъдещето на руско-американските връзки, ние винаги сме се стремили към открити и партньорски отношения, но в замяна получавахме различни условия и опити за намеса във вътрешните ни работи. Но това, което се прави от началото на тази година, сериозно ни озадачава. Вашингтон активно подкрепяше майдана, а когато неговите поставеници в Киев настроиха срещу себе си значителна част от народа на Украйна с крайния си национализъм и хвърлиха страната в гражданска война, Русия бе обвинена в провокиране на кризата. Сега президентът Обама, от трибуната на Генералната асамблея на ООН, определи „руската агресия в Европа” като една от трите най-големи заплахи за човечеството днес, наравно с вируса ебола и терористичната групировка „Ислямска държава”. Като прибавим и ограниченията срещу цели сектори в нашата икономика, трудно е да наречем подобен подход иначе, освен враждебен.

Днешният срив в отношенията между страните ни не е за първи път. Надяваме се партньорите ни да осъзнаят колко са неразумни опитите да шантажират Русия, и да си спомнят докъде води разминаването между големи ядрени държави по линия на стратегическата стабилност.

От наша страна, ние сме готови за конструктивно сътрудничество на база на равноправието и реалното отчитане на взаимните интереси.

 

Източник: в. „Нова зора“

Posted on 22.10.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Митко Попов

    Русия не може да има интереси, „интереси“ имат право да имат само тираните от САЩ. Всичко в този измъчен свят принадлежи на тях. Англосаксонците веднъж за винаги трябва да разберат, че Руската мечка никога не застава на колена!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: