Крим също иска газ от „Южен поток“


Крим също иска газ от "Южен поток"

„Южен поток“

Нужно е отклонение от „две тръби, всяка с дължина от 16 км“, изчисляват от кримската „Черноморнефтгаз“

Крим планира да се присъедини към проекта „Южен поток“, съобщават украински медии, като се позовават на изявление на генералния директор на газовата компания „Черноморнефтгаз“ Сергей Бейм.

Според него за да се свърже Крим с газопровода, е необходимо само изграждането на една връзка „от две газопроводни тръби, всяка с дължина от 16 километра“, посочва онлайн изданието „Диалог“.

Припомняме, че преди месеци беше разпространена информация, че „Газпром“ ще опита да заобиколи България, където строителството на „Южен поток“ е замразено. Тогава беше спряган вариантът тръбите да преминат през акваторията на Крим по пътя си към Европа.

Това трасе обаче не решава проблемите на проекта. От една страна, вече има подписани договори за изграждане и доставка на тръбите за два от общо четирите тръбопровода на „Южен поток“, които да преминат по предварително уговореното трасе – от руското пристанище Анапа до Варна.

От друга страна, дори и преминавайки през Крим, тръбите на „Южен поток“ отново ще излязат на територията на ЕС – но този път в Румъния, така че проблемите с Третия либерализационен пакет остават.

Нещо повече – Румъния вече декларира, че не желае да участва в „Южен поток“.

Руски медии отдавна коментират, че има път за “Южен поток“, който не преминава през територията на България.

На този етап обаче „Газпром“ не е променил стратегията си и дори сключва договори за изграждането на газопровода – такъв вече има подписан със сръбската държавна компания Srbijagas.

Междувременно проблемите за „Южен поток“ ще останат и след смяната на състава на Европейската комисия, което се очаква да стане от 1 ноември.

Късно снощи, по време на изслушването си в Европейския парламент, номинираният за енергиен комисар Марош Шефчович коментира, че проектът е спрян правилно, а ЕС трябва да подкрепи конкурентния Южен газов коридор като начин за диверсифициране на газовите доставки.

 

Източник: http://www.investor.bg

Posted on 22.10.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: