Путин и Порошенко договориха газовите доставки


Путин и Порошенко договориха газовите доставкиНа срещата в Милано между президента на Русия Владимир Путин с лидерите на ЕС и украинския президент Петро Порошенко са били договорени доставките на руски газ в Украйна.

Европейските партньори и Украйна изцяло са съгласували схемата за покриването на дефицита в бюджета на компанията „Нафтогаз“, съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„Изцяло съгласуван беше начинът, по който ще бъде обезпечен дефицитът в средствата на „Нафтогаз“ за закупуване на газ. Разбира се, очаква се да участват и нашите европейски партньори“, посочи Порошенко.
„Украйна ще разполага с газ – това е резултатът от споразумението от Милано“, гласи съобщение на държавния глава в Twitter.

Украйна може да употреби средствата от Международния валутен фонд (МВФ) и международните финансови организации за покриване на дефицита в средствата за закупуването на руски газ, съобщи държавният глава Петро Порошенко, цитиран от РИА „Новости“.

„Имаме различни варианти, започвайки от средствата от МВФ“, изтъкна президентът.

Руският президент Владимир Путин се е съгласил до 31 март да продава газ на Украйна на цена от 385 долара за 1000 куб. м, съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„Позицията на Киев се свежда до това, че ние трябва да имаме две цени: зимна – когато търсенето на газ нараства, и такава за през лятото, когато цените падат при намаляването на търсенето. Нашата оферта заедно с ЕС беше да се плащат 325 долара през лятото и 385 долара през зимата.

Позицията на руснаците – да плащаме 385 долара през цялата година. Постигнахме споразумение, де факто приемайки украинската позиция: да говорим само за зимата и до 31 март да фиксираме цена от 385 долара. И руснаците се съгласиха с това“, каза Порошенко.

Украйна признава наличието на дълг единствено за руския газ, употребен през 2013 година. Това заяви Порошенко, цитиран от УНН.

„Има въпроси, свързани с дълга, който признава Украйна – това са задълженията ни за газа, употребен през миналата година“, каза Порошенко.

Ръководството на Донецката и Луганската народни републики събират от населението средства за газа, доставян от „Нафтогаз“, но не ги предават на Украйна, твърди украинският президент Петро Порошенко, цитиран от УНН.

„На този етап Украйна доставя значителна част от природния газ, който употребяват Донецк и Луганск. Но оттам „Нафтогаз“ не получава нито стотинка“, подчерта Порошенко.

Източник:  http://www.cross.bg/

Posted on 19.10.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: