Европа не може да се справи без руските енергийни ресурси


Европа не може да се справи без руските енергийни ресурси

© Архивно фото: AP/Petr David Josek

На картата на Евросъюза се множат огнищата на вътрешна съпротива срещу антируския курс на ръководството на тази организация.

Поредно свидетелство на това стана подготовката на руско-словашкия дългосрочен договор за доставки в Словакия на руски нефт.

Документът е предвиден за срок до 31 декември 2029 година. Става дума за доставка до 6 млн.тона нефт годишно.

Освен това, предвижда се транзит през територията на Словакия на аналогичен обем нефт за други страни-членки на Евросъюза. По резултатите от 2013 година, доставките на нефт от Русия в Словакия по нефтопровода „Дружба“ възлизат на 5,8 млн. тона нефт.

Трябва да се отбележи едно ключово обстоятелство за разбиране на създалата се в ЕС ситуация. Именно антируският курс на Брюксел и Киев стана катализатор на развитието на взаимодействието между Русия и редица страни на ЕС в енергийната сфера.

Отказът на украинската страна да изпълнява подписаните по-рано споразумения с Русия в газовата сфера и заплахите да започне несанкционирано отклоняване на руски газ, предназначен за транзит в Европа поставиха европейците на границата на горивно-енергиен колапс.

Създалата се ситуация, в частност, доведе до намаление на доставките по газопроводната система в рамките на газотранспортния оператор Slovensky Plynarensky Priemysel с 50%.

При това Братислава под силния натиск на Брюксел беше принудена да се съгласи на реверсни доставки на руски газ за Украйна. Такива доставки започнаха през септември тази година.

От 1 до 24 септември вносът на газ в Украйна през Словакия достигна около 618 млн. куб.м., при общ обем на доставките на газ за Украйна от Европа за същия период от 798 млн. куб.м. По такъв начин Словакия стана през септември основен доставчик на газ за Украйна в условия, когато доставките на самите словашки обекти се съкратиха наполовина.

„Падането на доставките стана след като Словакия започна на транзитира природен газ за Украйна по разпореждане на ЕС“, призна френската информационна агенция AFP.

Такива са парадоксите на днешната „енергийна сигурност“ на Европа, която понякога наричат „енергиен шантаж“ от страна на ръководството на ЕС.

Неслучайно Унгария вече се отказа да изпълнява ролята на донор за Украйна, като прекрати реверсните доставки на газ.

В обозримо бъдеще енергийният сектор на Европа ще продължи да разчита на руския природен газ, който до 2030 година ще заема значителен дял в структурата на европейския горивен баланс – такъв извод направи експертът от Института „Брукингс“ във Вашингтон Тим Боерсма.

Подготвеният от института доклад констатира, че „руският природен газ ще бъде много конкурентноспособен в Европа най-малкото до 2030 година.

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.10.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: