Путин на Балканите


Путин на Балканите

Снимка: АФП

Руският президент Владимир Путин се отправя на двудневна визита в Европа. В рамките на пътуването си държавният глава ще вземе участие в честванията на 70-годишнината от освобождението на сръбската столица Белград и срещата на високо равнище на форума Азия-Европа (АСЕМ), която ще се състои в Милано.

Владимир Путин е поканил президента на Сърбия в честванията на 70- годишнината от победата във ВСВ
Руският президент Владимир Путин е поканил президента на Сърбия Томислав Николич да вземе участие в тържествата по случай 70- годишнината от победата във Втората световна война, предаде ТАСС.
„Ние много ще се радваме да видим ръководството, президента на Сърбия на 9 май 2015 година в Москва във връзка с празнуването на 70-годишнината на победата над нацизма”, заяви Путин след срещите си със сръбския президент Томислав Николич и премиера Александър Вучич.

Владимир Путин : Косовският проблем трябва да бъде разрешен изключително по мирен път
Руският президент Владимир Путин изрази убеждение, че косовският проблем трябва да бъде разрешен изключително по мирен път, предаде ТАСС.
„Ние желаем всеобхватно нормализиране на косовския проблем на основата на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Москва винаги се е придържала към тази позиция и има намерение да се придържа към нея в бъдеще”, заяви Путин.

Русия и Сърбия потвърдиха настройката за многопланово развитие на двустранните отношения, заяви Владимир Путин
Преговорите с ръководството на Сърбия потвърдиха настройката за многопланово развитие на двустранните отношения, заяви руският президент Владимир Путин, след срещите си със сръбския президент Томислав Николич и премиера Александър Вучич, предаде ТАСС.
„ Главната последица от преговорите е, че беше потвърдена взаимната настройка за многопланово развитие на руско-сръбското сътрудничество. Ние отбелязахме, че нашите отношения се развиват добре, даже може да се каже много добре, на фона на проблемите в световната икономика”, заяви Путин.

Александър Вучич: Сърбия никога няма да въведе никакви санкции срещу Русия
Сърбия никога няма да въведе никакви санкции срещу Русия , заяви сръбският премиер Александър Вучич, предаде РИА Новости.
„Сърбия на практика показа, че е приятел на Русия и не само тогава, когато на Русия й е леко, но и в тежки времена. Повече ме е срам да кажа. Сърбия няма да въведе никакви санкции срещу Русия”, заяви Вучич.

Русия и Сърбия са подписали междуправителствено споразумение за военно-техническо сътрудничество
Русия и Сърбия са подписали междуправителствено споразумение за военно-техническо сътрудничество, след преговорите, проведени в Белград от руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.
Споразумението е подписано от директора на руската Федерална служба по военно-техническо сътрудничество Александър Фомин и министъра на отбраната ма Сърбия Братислав Гашич.
Освен това двете страни са сключили междуправителствено споразумение за взаимна защита на секретната информация, както и междуправителствено споразумение за реадмисия ( съгласие на държава да приеме обратно на своя територия свои граждани, които подлежат на депортация от друга държава).

Томислав Николич награди Владимир Путин с орден на Република Сърбия 1 степен
Президентът на Сърбия Томислав Николич награди президента на Русия Владимир Путин с орден на Република Сърбия 1 степен, предаде РИА Новости.
„ Скъпи братко Владимир , сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден”, заяви на руски език Николич.
„Искам да ви уверя в това, че Русия, както и в предишни времена, винаги ще възприема Сърбия като най-близкия съюзник, най-близкия родственик”, отговори Владимир Путин.

Путин и Николич са положили венци на монумента в памет на съветските и югославските воини в Белград
Руският президент Владимир Путин и президентът на Сърбия Томислав Николич са положили венци на монумента в памет на съветските и югославските воини- освободители на Белград в годините на Втората световна война, предаде РИА Новости.
Военен оркестър е изпълнил химните на Русия и Сърбия, след което двамата президенти са оставили записи в книгата на почетните гости.
„Винаги ще пазим грижовно паметта за съветските и югославски воини , дали живота си за мира в Европа. Свято почитаме техния подвиг, приближил ни до нашата обща велика победа. Прекланяме се пред тяхната смелост и самоотверженост”, са думите изписани от Владимир Путин.
Напускайки мемориалното гробище, Путин се е приближил и приветствал събралите се там ветерани, след което двамата държавни глави положили венци на паметника на съветските воини, загинали при освобождението на Белград и погребани във военното гробище в сръбската столица.

Сърбия: Владимир Путин пристигна в Белград
Руският президент Владимир Путин пристигна в Бе;град, предаде електронното издание на сръбския вестник Вечерње новости. На летището е бил посрещнат от сръбския си колега Томислав Николич. След пристигането Путин замина към Паметника на освободителите на Белград, където ще положи цветя. Предвидено е руският президент да се срещне със сръбските ръководители и да присъства на военен парад, по повод 70-та годишнина от освобождението на Белград.

Blic, Сърбия: Сръбска рулетка с Путин
Полските медии днес на коментират посещението на президента на Русия Владимир Путин в Събия, пише днес сруъбският вестник Blic. Според коментарите посещението е символ, че Русия се връща на Балканите, докато Сърбия се опитва да играе „сръбска рулетка” и се опитва да свърже евроинтеграциите и добрите отношения с Русия. Телевизия TVN24 коментирала, че сърбите в момента са в една културна, но и шизофренична ситуация, тъй като искат да се модернизират по примера на Запада, който им пращаше бомби, а Русия се оказа единственият им съюзник по отношение на Косово.

Сърбия е подготвена за военния парад, заяви Милован Дрецун
Сърбия е подготвена за военния парад, който ще се състои днес в Белград по повод 7-та годишнина от освобождението на Белград, предаде Radio-televizija Vojvodina /RTV/. Според Милован Дрецун от организационния отбор заявил, че военния парад е добре организиран, а единствения проблем засега е дъждът, който вали. Предвидено е в парада да участват парашутисти, авиация и речната флотилия. На парада ще присъства и руският президент Владимир Путин.

Владимир Путин на двудневна визита в Европа
Руският президент Владимир Путин се отправя на двудневна визита в Европа, предаде ТАСС. В рамките на пътуването си държавният глава ще вземе участие в честванията на 70-годишнината от освобождението на сръбската столица Белград и срещата на високо равнище на форума Азия-Европа (АСЕМ).
По време на посещенията в Сърбия и Италия Путин ще проведе редица двустранни срещи. В Белград той ще разговаря с президента на Сърбия Томислав Николич и министър-председателя Александър Вучич.
По време на престоя си в Милано, Путин ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.

 

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

 

Posted on 17.10.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: