Мирът се връща в Източна Украйна


Мирът се връща в Източна Украйна

Снимка: Темаdaily

Белият дом отказа да коментира последните събития около Украйна, в това число изтеглянето на руските войски от Ростовска област и възможната среща между Владимир Путин и Петро Порошенко

Председателят на руския президентски съвет по правата на човека Михаил Федотов изрази увереност, че е започнала работата за връщането на мирния живот в Украйна, въпреки периодичните нарушения на примирието, предаде РИА Новости.

По думите на Федотов, сега е нужно да се премине към демилитаризация на общественото съзнание и да се сложи край на информационната война.

„Надеждата остава. Нарушения на примирието има почти ежедневно, доколкото разбирам. Но въпреки това вече е започнала конструктивната работа за връщането към нормалния живот, а това е най-важното.

А най-важната гаранция, че примирието в крайна сметка ще прерасне в траен мир, е демилитаризацията на общественото съзнание”, каза Федотов в интервю за руската агенция.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на министъра на отбраната на страната да изтегли войските от границата с Украйна.

„Държавният глава натовари министъра на отбраната със започването на връщането на войските обратно в постоянните им бази”, се посочва в съобщение на Кремъл.

Украинският президент Петро Порошенко уволни трети министър на отбраната за последните пет месеца, позовавайки се на пропуски в сигурността, заради които правителствените сили понасят ежедневни загуби от проруските сепаратистки бунтовници в източните части на страната.

Съветникът на украинския президент Юрий Луценко заяви, че новият министър на отбраната на Украйна ще има коренно различни задачи от своя предшественик
„Президентът смята, че Гелетей (бившият министър на отбраната Валерий Гелетей) е изпълнил своята функция. Сега трябва да дойде нов министър , на когото ще бъдат поставени други задачи. Тези задачи ще бъдат радикално различни”, заяви Луценко.

Същевременно Петро Порошенко заяви, че украинската армия ще остане през зимата в зоната на провеждане на АТО и подчерта, че намаляването на напрежението в Донбас не означава, че мирният процес в региона е необратим.
„Ние сме съсредоточени в подготовката за зимата. За връщане на нашите войски от зоната на АТО в местата на постоянна дислокация към момента и дума не може да става”, заяви Порошенко.
„Аз ще удвоя и утроя своите усилия за постигането на мир. Ние вярваме, че след тежките изпитания ни очакват мир, реформи, просперитет и европейска перспектива”, подчерта Порошенко.
Едновременно с това украинският президент заяви, че изборите за местни органи на властта в отделните райони на Донецка и Луганска области трябва да се състоят според действащото законодателство на Украйна.
„На все още намиращите се под контрола на екстремистите територии трябва да се състоят избори за местни органи на властта. Но не такива, каквито се опитват да провъзгласят екстремистите, а само такива, каквито напълно съответстват на украинските закони”, подчерта Порошенко, като добави, че изборите трябва да бъдат признати от международната общност като прозрачни и демократични.

Белият дом отказа да коментира последните събития около Украйна, в това число изтеглянето на руските войски от Ростовска област и възможната среща между Владимир Путин и Петро Порошенко.

„Ние продължаваме да призоваваме Русия да изпълни всички свои задължения в съответствие с Минските споразумения”, заяви високопоставен представител на президентската администрация на САЩ, пожелал анонимност.

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 14.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: