Украински служби провеждат работи на мястото на катастрофата на малайзийския „Boeing“


Украински служби провеждат работи на мястото на катастрофата на малайзийския „Boeing“

© Архивно фото: РИА Новости/Aндрей Стенин

Украински служби ще се заемат с издирването на останки и лични вещи на жертвите на катастрофата на „Boeing“ на Малайзийските авиолинии в Донецка област.

Съответно договореност е постигната между представители на Холандия и Украйна. Вчера премиерът на Холандия Марк Рюте заявил, че ситуацията с безопасността в района на падането на самолета не позволява на международните експерти да работят на мястото на авиокатастрофата.

Украински екипи за издирване ще събират лични вещи на пътниците на „Boeing“ на мястото на катастрофата. Така решили Киев и Амстердам. Вещите, а възможно и фрагменти от телата, украинските специалисти след това ще предадат на холандски специалисти, които са съвсем наблизо – в Харков, на около 200 км. от падането на останките.

Но те не отиват на мястото на катастрофата: Киев не гарантира тяхната сигурност като се има предвид, че местността, където падна „Boeing“ се контролира от опълченци на Донбас. Сега там официално е обявено примирие. Но Киев все едно възразява против пътуване на мястото на чуждестранни експерти, които и не настояват.

Разследването на авиокатастрофата в Донбас нарушава всички норми на следствени действия, приети при подобни случаи, подчерта членът на Световния Фонд за сигурност на полетите Сергей Мелниченко:

– Обикновено експертите пристигат на мястото на катастрофата на самолет и основната им задача е събиране на веществени доказателства. Фрагментите от самолета са извозват в някакъв покрит хангар.

Там се поставя макет на самолета за да бъде установено, по какъв начин е станало неговото разрушаване във въздуха. Всички странични предмети се събират и се превозват на едно място.

Ако Украйна казва, че нейните служби ще провеждат разследване на тази територия, а международни специалисти не могат да посетят мястото на катастрофата, то в такъв случай мигат да бъдат два варианта.

Единият вариант: че животът на украинските специалисти за ръководителите на Украйна е по-малко скъп, отколкото живота на чуждестранните експерти.

Вторият вариант: че тези украински специалисти могат по някакъв начин да подготвят мястото на събитието със цел, когато след това там пристигнат чуждестранни специалисти да намерят нещо такова, което би могло да повлияе на хода на разследването.

А ако някой се съмнява в обективността на разследването, ще му се наложи да почака до пролетта. За това още по-рано предупреди малайзийската страна.

Представители на следствието премълчават, защо Киев днес пречи на работата на международни експерти на мястото на трагедията, но е готов да даде разрешение през пролетта.

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: