София пак търси преференции… този път от Запада


София пак търси преференции... този път от ЗападаЗащо България се отказва от техника от Русия, от какво са продиктувани тези решения на българското служебно правителство, как ще се отразят те на военновъздушните й сили, каква техника ще дойде на смяна на бойните МиГ и Су разказва пред „Аргументи и факти” ръководителят на портала Avia​.ru, експертът в Комисията по транспорт на Държавната дума на РФ РОМАН ГУСАРОВ.

– Роман Владимирович, какви са реалните мащаби на зависимостта на България от руската техника?

– За мен подобни декларации са смешни. Някога България получаваше техника във вид на приятелска помощ от Съветския съюз. СССР го няма вече 23 години — какво да говорим? България е в Европейския съюз, член е на НАТО. Тази страна беше една от първите, които поискаха да се отделят от СССР и започнаха да търсят покровители на Запад.

Този вектор се запази и до ден днешен и, въпреки че България до голяма степен зависи от руските туристи и инвестиции в недвижима собственост, тя се стреми да стане много активен член на НАТО и да получава някакви преференции оттам. Разбира се, към 2020 г. тази техника ще си отиде по естествен път, а не защото България се отказва от нея.

Да, ще се наложи по някакъв начин тя да превъоръжава своята армия. Пари за закупуване на въоръжения тя няма, така че се стреми да получи някакви самолети от страните от алианса с условие да закупува и резервни части за тях. Обикновено се прави така — доставчикът дава остаряла техника, която изисква по-високо техническо обслужване, а после взима своето под формата на доставка на резервни части.

– Когато говорите за приятелска помощ от страна на Съветския съюз, имате предвид, че тя е била безвъзмездна ли?

– Имаше различни видове помощ. Някои неща се доставяха безплатно, някои в обмен на български зеленчуци и плодове, поради което ние унищожихме собственото си производство.

Помните ли, че заради Куба съсипахме производството на захарно цвекло, заради европейските членки на Съвета за икономическа взаимопомощ — практически цялото селско стопанство на своя територия. Русия стана напълно зависима от продоволствието, което й се доставяше.

Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя до голяма степен преживява благодарение на руските пари, които до неотдавна течаха като широка река — говоря за туристите и любителите на българската недвижима собственост, застроили там цели руски градчета.

Боя се, че всичко това ще завърши печално — тези градчета ще се оградят с бодлива тел, ще се вдигнат данъците и нашите инвеститори ще бягат оттам с висока скорост.

– Защо да се чака чак до 2020 г., когато България може да се освободи от руската техника още сега?

– Цялата зависимост на днешна България от Русия е само в това, че тя трябва да поддържа тази техника в работно състояние, а значи е нужен ремонт, резервни части. Но защо техниката е толкова стара? Тя се експлоатира малко, българските летци летят малко, не участват в бойни операции, България има малко външни врагове.

Да, техника има, но тя съществува номинално и изисква вложения, затова там не бързат да правят това днес, а едва през 2020 г. България е решила всички териториални въпроси със съседите си, там няма преки конфликти. А чадърът е нужен повече на самия алианс, отколкото на България.

Трябва да оценяваме обективно цялото наше обкръжение, а не да търсим някакви братя. Всеки човек, всеки народ търси място там, където е по-топло и по-изгодно. Сега за България е по-изгодно да бъде под крилото на големия брат от Запада.

По-рано тя беше под крилото на Съветския съюз, получаваше всички преференции и хората живееха по-добре, отколкото днес. Сега смятам, че България, както и нашите украински съседи, между другото, ще се опитва да седи едновременно на два стола — да се подхранва с руски пари и да приема милостинята на Запада.

– Смятате ли, че декларацията на служебния министър на отбраната е свързана с общите антируски настроения в света?

– Тази декларация е просто политизирана, свързана е с общите антируски настроения на Запад, с натиск от страна на американците, които по всякакъв начин се опитват да препятстват изграждането на „Южен поток”, който заобикаля Украйна, през същата тази България.

Мисля, че не бива да се учудваме, трябва само да помним как го е казал един руски император: „Русия има само два съюзника — армията и флотът”.

Всички останали, дори братските народи, които ние сме защитавали като единоверци, като славяни, се оказват първите, които ни обърнаха гръб веднага, щом усетиха малка наша слабост.

 

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 13.10.2014, in Балканите, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: