Външната политика на ЕС попада в колебливи ръце


Външната политика на ЕС попада в колебливи ръцеКомисарката Могерини сменя тона към Москва

Евросъюзът трябва да подложи на преоценка отношенията си с Москва, декларира Федерика Могерини, новата комисарка по външните отношения. По думите й „Русия може и да не е партньор в настоящия момент, но тя е стратегически важна страна в света”.

Докато в кулоарите на Еврокомисията обсъждаха кандидатурите за бъдещ шеф на европейската дипломация, за италианката казваха, че тя има доста добро лично отношение към Русия.

Нещо повече, тя не бе утвърдена при първо гласуване, тъй като представителите на прибалтийските страни и Полша открито заявяваха, че Могерини била „прокремълски настроена” и те не можели да допуснат такъв човек, който едва ли не защитава интересите на Москва, да ръководи един от най-важните и отговорни ресори на Еврокомисията.

Госпожа Могерини обаче претърпя рязка метаморфоза и в момента, в който кандидатурата й бе изминала половината път към утвърждаването й, позициите й се преобърнаха на 180 градуса.

Тоналността на изказванията й стана рязка и твърда към Русия, отбелязаха изненадани наблюдатели в Брюксел. Като заговори за преразглеждане на отношенията с Москва, тя допълни, че това можело да стане в близките пет години и щяло да зависи главно от развитието на събитията в Украйна. Пак от тях щяло да стане ясно какви ще са перспективите пред евентуалното изграждане на „Южен поток”.

В момента по думите й нямало „политически условия” за реализация на проекта. В едно свое изявления преди това Могерини бе изразила повече оптимизъм за газопровода, но после се отметна и каза, че не са я разбрали и тя имала предвид не „Южен поток”, а Южния газов коридор (още на 20 стр.)

За съдбата на проекта през тази седмица се разгоря словесен двубой между Виена и Брюксел. Както е известно, при посещението на Путин през юни т.г. в Австрия „Газпром” и енергийният концерн OMV подписаха няколко документа, определящи условията за строителство на газопровода на австрийска територия, по който руският газ е планирано да потече още през 2015 г.

„Австрия се озъби на брюкселските бюрократи”, писа немският в. „Национал цайтунг”. Според Виена е по-важно да бъдат намалени рисковете от транзита през политически нестабилната Украйна, отколкото да се търсят други източници, които да заместят руския газ.

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Реклами

Posted on 11.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: