Руски и български фирми се договаряха пряко на икономически форум


Руски и български фирми се договаряха пряко на икономически форум51 фирми — 39 руски и 12 български, се договаряха помежду си на международен форум в курорта „Албена”, организиран от Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП).

Присъстваха представители на търговските палати на Башкортостан, на Тверска област и на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес. Оказа се, че и председателят й Константин Сергиенко, е за първи път в България.

В Българо-руската търговско-промишлена палата членуват 230 фирми. Чрез палатата те могат да контактуват с фирми, които са регистрирани в 174 регионални палати в Руската федерация. За нас Русия е първи стратегически партньор.

Причините са, че Русия държи 12% от общия търговски оборот на страната ни, нейното участие във вноса е 20%, както и 50 – 70% в отрицателното търговско салдо на страната се пада на РФ”  — заяви при откриването на форума Желю Добрев, председател на Управителния съвет на палатата.

Другите аргументи на Добрев са, че руските туристи са основен дял на българския туристически пазар, въпреки проблемите тази година. Той посочи, че над 350 000 руснаци имат имоти — основно жилища, в България, а 22 000 имат българско гражданство.

12-​те български фирми бяха от браншовете строителство, туризъм, производство, услуги, търговия, хранително-вкусова промишленост. Повечето от руските фирми са за първи път в България. След презентацията — на туризъм, недвижими имоти, туристически комплекси от затворен тип и др., последваха преговори между фирмите.

Над 5000 фирми членуват в организацията. 270 са изразили интерес към България. 7 компании имат сключени договори” — каза Константин Сергиенко, председател на руската агенция на малките и средните предприятия. Според него, проблемът е, че след въведените евросанкции за Русия фирмите са уплашени да развиват контакти. Където има договори, се чудят как да ги спасят през обходни мерки.

Според Сергиенко, санкциите са в ущърб и на Русия и на Европа и се очаква те да бъдат свалени. Сега фирмите, за да изпълняват договорите си, минават през Беларус. Става дума основно за хранителни продукти. „България е загубила своята част на руския пазар, но се опитваме да възстановим връзките. Туризмът е основна тема”

Албена” АД все повече разчита на връзките с региони в Русия, наред с международните борси. Инициативата на Българо-руската търговско промишлена палата за регионални срещи е много добра. Ако в големите градове — Москва и Петербург, сме добре представени благодарение на големите турооператори, в регионите това не е така. Там по-добре се представят нашите конкуренти от Гърция, Турция, защото имат повече самолети и повече реклама.

Затова разчитаме на съвместната работа с Българо-руската търговско-промишлена палата, активно участваме и вече мога за кажа, че туристическите борси са допълнение към работата, която имаме с палатата по регионите. Търсенето на преки контакти с предприятия от регионите, които според ръководството на „Албена”АД е печеливш ход, тъй като туристи се отдръпват заради фалита на туроператори и тенденцията е да се избягват посредници” — каза Красимира Стоянова, мениджър в „Албена” АД.

Според нея, в „Албена” ще продължават да идват корпоративни клиенти и фирми, които водят работниците за лечение, затова регионалните контакти са важни. На форума не само туризмът беше разискваната тема. Имаше интерес и от другите предложения на българските фирми.

Пада стокообменът ни с Русия

За първото 6-​месечие на тази година българският износ за Русия е намалял с 2,1%, а руският внос с 23%”  — каза на българо-руската бизнес среща в Албена председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев. Най-много страда износът на пресни плодове, заради санкциите от ЕС.

Според него, през търговските палати могат да продължат бизнесвръзките с Русия. За м.г. стокообменът ни с Русия е бил 7,3 млрд. долара, от които руският внос е 6,5 млрд. долара, а българският износ — 740 млн. долара. „Мадара”-Шумен изнася основно мостовите си съоръжения за КамАЗ. От българска страна още изнасяме медикаменти, вино, хладилници, резервни части за мото- и електрокари, козметика, чийто износ обаче се е сринал, посочи Добрев.

18 председатели на търговско-промишлени палати, които са в Асоциацията на търговско-промишлените палати в Централния федерален окръг на Русия, се срещнаха в курорта „Албена” с български фирми-производители. „Не сме дошли за тен, а заедно с българския бизнес да създадем възможности за откриване на работни места” – каза Юрий Агафонов, председател на палатата в Тулска област и президент на Асоциацията на палатите.

От българска страна участваха 15 фирми — от браншовете туризъм, строителство, промишленост. „Идеята е през палатите да се прави реален бизнес” — каза Агафонов. Подписани бяха споразумения за съвместна дейност.

Туризмът е сред основните отрасли — добави той, въпреки акцента на руската държава върху Крим. Според него, няма достатъчно информация за българските курорти в Русия, което е проблем, както и визовият режим, който би следвало да бъде облекчен. Не може в рамките на седмица да можеш да тръгнеш за Турция, Тайланд, Куба, Йордания и т.н., а за България да се чакат визи — добави той.

Този проблем е бил разискван и на среща със зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Според него, през т.г. руските туристи ще бъдат по-малко с 5 до 10 процента. Но не се отчитат тези, които влизат с шенгенски визи и имат жилища в България — добави той. Според статистиката, те са около 700 000.

Санкциите могат да ни накарат, освен да изнасяме нефт и газ, да развиваме и собствено производство на стоките, които сме забранили за внос от страните от ЕС” — добави Агафонов.

 

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 09.10.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: