Русия ще направи блок на глобалния удар


Русия ще направи блок на глобалния удар

Запуск на противоракета 53Т6
Източник: dokwar.ru
Яндекс.Директ

Какво представлява „мълниеносният удар“ на САЩ и с какво може да отговори Русия. Експерти оцениха с какво можем да отговорим на плановете на САЩ

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в отговор на плановете на САЩ за разработване на системата Prompt Global Strike, която ще позволява да се нанесе удар с обикновено въоръжение по всяка точка на планетата в течение на няколко десетки минути, Русия може да създаде собствена система за глобален мълниеносен удар. Впрочем, заместник министърът на отбраната Юрий Борисов подчерта, че все пак най-напред ще се разработват системи за противодействие на тези нови видове въоръжение, тъй като основната доктрина на нашата страна е отбранителна. „МК“ се опита да разбере с какво заплашва Русия американската концепция за „мълниеносен удар“ и с какво ние можем да отговорим на нея.

Американската концепция за бърз глобален удар подразбира наличието на две съставни части — междуконтинентални балистични ракети (МБР) с неядрено въоръжение и хиперзвукови летателни апарати. Ако говорим за МБР, то тук няма нищо ново — това са обикновени междуконтинентални ракети, снабдени с високоточни неядрени бойни блокове. Приоритетът тук е въоръжаването с неядрени блокове ракетите с морско базиране от типа Trident.

Вторият компонент са стратегически крилати ракети с хиперзвукова скорост. Сега се провеждат изпитания на редица прототипи, конкретно на X-51 Waverider.

Има още и трети компонент — кинетичното оръжие, обаче засега то се отнася към областта на научната фантастика и звездните войни. Накратко принципът на действие на тези заряди може да се опише така: тежки трудно топими пръти от волфрам с дължина 5–10 метра с висока точност се хвърлят от орбита. По изчисления на военните, прът с дължина около 6 метра и дебелина 30 см при скорост в момента на удара в обекта около 3500 м/с ще освободи в точката на удара енергия, еквивалентна на взрива на 12 тона тротил.

Планира се Prompt Global Strike да се използва преди всичко против мобилни и стационарни пускови установки на балистични ракети, командни пунктове и други ядрени обекти. Под „мигновения удар“ ще попаднат също пусковите установки на оперативно-тактическите и зенитните ракети, които пречат на авиацията да поддържа провеждането на наземи операции. Освен това, той се нанася по инфраструктурата на терористични организации.

САЩ вече обявиха страните и целите, против които в перспектива може да се приложи „мигновения удар“. Това са Китай, Северна Корея, Иран и международния тероризъм. Русия не влиза в тези списъци, обаче експертите са сигурни, че този удар се предвижда и по нас.

Като цяло, според военния експерт на „МК“ Виктор Мураховски, засега във връзка с Prompt Global Strike има повече въпроси, отколкото отговори.

— Колкото до МБР, то те веднага опират до Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), съгласно който се броят носителите на ядрени бойни глави и самите ядрени заряди, — напомни експертът. — Ако такова средство има конвенционално въоръжение, то се брои по Договора за СНВ. Обаче е напълно възможно те да оборудват петнайсет – двайсет ракети с неядрени бойни глави. Засега не изглежда възможно тази концепция да се реализира с други средства. Все пак хиперзвуковите ракети са перспектива за след седем-десет години. Освен това, при масов пуск на МБР, на които не пише с какви блокове са оборудвани, възможността за ответен ядрен удар от Русия или Китай е с много голяма вероятност.

Сложността при хиперзвуковите ракети е в това, че сега нашите зенитно-ракетни системи — в частност, най-новата С-400 — могат да прехващат цели, летящи със скорост до 4500 м/с. Да прехващат ракети със скорости до 7800 м/с (а точно такива характеристики се опитват да заложат в американските хиперзвукови ракети) засега са способни само системите за стратегическа ПРО А-135 и перспективните А-235 и С-500.

— За нас има само два пътя, — отбеляза Мураховски. — Да разработваме хиперзвукови средства (и такива работи се извършват), а също така да преоборудваме нашите МБР с конвенционално въоръжение. Но дали в това има практически смисъл, засега не е ясно.

Александр Степанов

Московский комсомолец

 

Инфобалкани

Posted on 08.10.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: