Путин даде указания за развитието на културата и опазване на наследството на Крим


Путин даде указания за развитието на културата и опазване на наследството на Крим

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин даде указания на правителството на Крим за развитие на изкуствата и културата в региона, предаде ИТАР-ТАСС.

До 20 декември 2014 г. правителството трябва да внесе законопроект, насочен за определяне на особеностите в правовото регулиране на отношенията в сферата на културата във връзка с приетата към състава на Руската Федерация Република Крим и Севастопол.

Също така, кабинетът ще разработи система за програмни мероприятия, насочени за развитие на културата и изкуствата в Република Крим и Севастопол, както и за запазване, изучаване и популяризиране на културното наследство на народите на Крим.

В плановете са включени поддръжката и запазването на музеите и библиотеките, както и укрепването на материално-техническата база на обектите на културата, развитието на кинобази, модернизирането на туристическите обекти и инфраструктура, поддръжката на книгоиздаването и книгоразпространяването.

В указанията на руския президент е предвидено запазването и поддръжката на обекта със статут на световно наследство „Херсонес Таврически“ в съответствие с всички изисквания на ЮНЕСКО.

Освен това, под опеката на Русия ще бъдат предадени Националния музей на героическата отбрана и освобождаването на Севастопол и националния резерват «Херсонес Таврически», като те ще бъдат със статут на особено цени обекти на културното наследство на народите на Русия.

Руският президент се разпореди на 1 март 2015 година да бъде представен доклад за създаване на Източно-Кримски културно-исторически резерват.

Предвижда се и развитието на кинопроизводството на базата на киностудията Ялта.

По-рано на пресконференцията в Симферопол известният режисьор и председател на Съюза на кинематографите на Русия Никита Михалков заяви, че първата киностудия на Русия, която се намира в Ялта – Ялтинската киностудия, трябва да стане Меката на руския кинематограф и център на новото кино, както е било от началото на 1970-те години.

Източник: http://www.cross.bg/

Posted on 08.10.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: