„Буферната зона“ в Украйна: планове, проблеми, решения


„Буферната зона“ в Украйна: планове, проблеми, решения

© Архивно фото: AP/Dmitry Lovetsky

Международната мисия по разграничаване на територията между страните на конфликта в югоизточните региони на Украйна започна практическата работа.

Украински и руски (около 80 души) военни, а също представители на ОССЕ трябва да съгласуват и да обозначат отначало на карта, а след това и на местността „буферната зона“, която е предвидена от Минския меморандум от 19 септември.

В същност, това ще бъде нещо средно между кипърската „зелена линия“ (граница между страната-членка на ЕС Република Кипър и непризнатата турска република на Северен Кипър) и демилитаризираната зона на Корейския полуостров. Украинската „буферна зона“ ще бъде много по-широка.

Безусловно е, че такъв комплекс от мерки за сигурност трябва да окаже положително влияние на обстановката в югоизточните региони на Украйна, казва политологът Алексей Панин.

Известно е, че на украинската страна, и на донбаските опълченци често нямат търпение да спазват споразумението за примирие, напомни Панин:

– Безусловно, винаги има опасност, че договореностите няма да се изпълняват, когато един от участниците е украинската страна. Опитът на нарушения на договореностите от февруари от страна на Киев е много богат.

Но от друга страна, сега Европа преминава към стадий на активни опити за решаване на конфликта и иска ни се да се надяваме, че ЕС ще има сили да поддържа такива опити.

В Украйна вече е доставена партида от безпилотни летателни апарати от Австрия за мониторинг на зоната от инспектори на ОССЕ. Всички преговори и маршрути на пътувания на мисията са в строга тайна. Въпреки, че не е толкова сложно да се изчисли по какви места ще преминава линията.

Например, Донецка област наполовина е разделена между украинската армия и силите на опълченците. Според договореностите, артилерията с калибър повече от 100 мм. трябва да бъде изтеглена на разстояние не по-малко от 15 км. от средната линия.

Т.е. ширината на зоната ще възлезе на 30 км. За пример, ширината на корейската демилитаризирана зона е 4 км., а на Кипър – от 4 до 7 км.

Заедно с това засега е трудно да се каже, как именно ще се контролира тази зона, отбелязва експертът Александър Шатилов:

– Без въвеждане на миротворчески сили в тази зона ще бъде много сложно за контрол, защото и от едната, и от другата страна има „свои непримирими“. Освен това, в Донецк, както и много хора в Киев, смятат за неприемливо формирането на създалата се ситуация.

Там смятат, че половината от Донецка област фактически е „окупирана“ от украинските войски. А и мисията на ОССЕ не е всесилна, тя не може да фиксира всички нарушения. Има много сложности. Това, разбира се, е определена стъпка към мира, но не е пълна гаранция за непродължаване на бойните действия.

В Киев против създаването на „буферна зона“ вече твърдо се изказа лидерът на партията „Баткившчина“, бившият украински премиер Юлия Тимошенко.

Тя смята, че да се създава ограждане от Донбас е равносилно на признаване на неговата независимост.

Автор: Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 07.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: