САЩ и Украйна отказват да обсъждат украинската криза на международни форуми


САЩ и Украйна отказват да обсъждат украинската криза на международни форуми

© Архивно фото: REUTERS/Shamil Zhumatov

През последните дни ситуацията в Донбас рязко се изостри. В четвъртък, 2 октомври, украинските военни подложили на артилерийски обстрел центъра на Донецк.

На линията на огъня се оказали офиса на Международния комитет на Червен кръст, търговски център, болница. Загинали 11 мерни граждани и представителят на Червения кръст, гражданинът на Швейцария Лоран Етиен. А вчера украинските военни стреляли по училище.

Атаките срещу граждански обекти, срещу международната хуманитарна мисия, и това по време на обявено примирие, свидетелстват за това, че киевските власти са уверени в собствената безнаказаност.

На 3 октомври на сесията на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Женева за първи път трябваше да се събере Междупарламентарната група по Украйна. Решението за нейното създаване беше постигнато на лятната сесия на асамблеята в Баку.

Но отначало от участие в нея са отказаха американците, след това поляците, а в навечерието на срещата и самите украинци.

Коментира членът на делегацията на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Игор Морозов:

– Американците, чрез поляците и балтийските страни от самото начало подкрепяха украинската криза. Отначало на равнище на подкрепа на опозицията на Майдан, а след това в одобрение на държавния преврат.

И когато беше създадена международна контактна група по разследване на правните нарушения в Украйна, то, както се предполагаше, тя ще разглежда нарушения на режима на Янукович. А когато дневния ред се промени, групата по Украйна престана да отговаря на интересите на Киев, на европейците и на САЩ.

Днес на първи план се появиха други въпроси, които международната общност не може да не зададе, но на които Киев няма намерение да отговаря.

А САЩ не ги интересуват отговорите на тези въпроси, защото те се отказаха да работят в групата на ПАСЕ по Украйна, смята бившият член на руската делегация в ПАСЕ Дмитрий Вяткин:

– Това свидетелства, че престъпленията на киевския режим и техните въоръжени групировки, които се подчиняват не на Киев, а на олигархическите структури, вече не могат да прикриват.

Нужно е да се отговори на въпроса, какво стана с разследването на катастрофата на „Boeing“, за масовите гробища, на въпроса, кой е привлечен към отговорност за убийствата в Одеса на 2 май.

На тези въпроси няма публичен отговор нито от киевските власти, нито от техните покровители.

Нещо повече, Вашингтон даде да се разбере, че отговори няма да има.

Ръководителят на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джен Псаки, в частност, заявила, че разследването по повод на откритите в Донбас масови гробища трябва да води киевското правителство, а не международни организации.

Понятно е, че властите на ДНР и ЛНР няма да отдадат това резонансно дело на откуп на Киев,а Западът фактически предупредил, че няма да приеме резултатите от разследването, провеждано от някой друг.

И отново се създава задънена улица.

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.10.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: