Европа срамежливо се опитва да защити правата си относно споразумението за търговия със САЩ


Европа срамежливо се опитва да защити правата си относно споразумението за търговия със САЩГотвеното и договаряно под пълна секретност споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ цели да постави американските корпорации над законодателството на евросъюза и държавите-членки.

Срещу това се опитаха да вземат мерки новия председател на ЕК Жан Клод Юнкер и Сесилия Малмстрьом, която е кандидат за еврокомисар по търговията. Кой обаче диктува правилата?

Основните негативи от въвеждането на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС идват от диктуваните от американска страна условия, които включват уеднаквяване на производствените стандарти, отпадането на забраната за ГМО-храните и спорни идеи като поставянето на американските компании и корпорации над законодателството на евросъюза и държавите-членки.

За това новите еврокомисари и главата на ЕК Жан Клод Юнкер, макар и плахо, започнаха да се опитват да защитят интересите на Европа, която очевидно няма никаква роля в преговорите между американските представители и съпровожданата от тях армия от лобисти на големите американски корпорации.

Така например Витенис Андриукаитис – новият еврокомисар по храните и здравеопазването заяви преди няколко дни, че при никакви положение Европейския съюз няма да внася третирано с ГМО месо и месни продукти от Съединените щати. Андриукаитис заяви в изслушването си като кандидат за поста, че като цяло ще се противопостави на вноса на голям брой храни от САЩ и най-вече генномодифицираните продукти. Вашингтон пък се надява да може да започне да продава тези продукти на европейския пазар по силата на новото трансатлантическо споразумение.

Кандидата за поста на еврокомисар по търговията,  Сесилия Малмстрьом в  първия вариант на отговорите  е била категорично против точката за т.н. „защита на инвеститорите“. Там става дума, че американските концерни, в случай на конфликт с правителството на една или друга страна, могат да се обръщат в неподчинени на държавата независими арбитражни съдилища. Съгласно данни на медиите, в тези съдилища юристите изпълняват ролята и на адвокати, и на прокурори, и на съдии.

Процесите са зад затворени врати, никакви апелации не се приемат. Малмстрьом се обяви против „каквито и да било ограничения на пълномощията на членките на Европейския съюз“, както и за изключване на тази точка от подготвяния договор. По-рано същото мнение беше изразявал и главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Но на слушанията в Европарламента Сесилия Малмстрьом се изказа по въпроса за „защитата на инвеститорите“ къде по-меко, и дори не ставаше дума за изключване на точката от документа. Тя предложи да се изнамери някаква система, която да зачита „всички съображения“.

Според немското издание „Neues Deutschland“ съобщенията на някои медии относно промяната на позицията на Малмстрьом са били представени по такъв начин, че в анкетата тя уж била допуснала, както казват, „досадна грешка“. Но това не е така, пише вестникът, ясно и точно формулираната от Сесилия Малмстрьом позиция не е „грешка на печата“. Най-вероятно представителката на Швеция в своите съждения „прекалено да е надникнала от прозореца“ и през почивните дни да е получила 2-3 обаждания по телефона, коментират риторично немските журналисти.

Достъп до пълната документация на споразумението имат основно представители на международните корпорации, като само американските делегати от компанията „Филип Морис“ са над 600 корпоративни адвокати и лобисти.

Споразумението между САЩ и ЕС се готви в пълна секретност, а представители на ЕС, които имат достъп до документите с гриф „строго секретно“ са малцина представители на една единствена комисия. Споразумението може тотално да унищожи българското земеделие и да закотви икономиките на по-малките държави-члеки на ЕС окончателно. По всичко личи, че е проектирано от американската страна, съгласно нейните собствени интереси, които изключват тези на Европа и държавите от ЕС.

Остава загадка как служебното правителство на България от кабинета „Близнашки“ в лицето на доскорошния служител в американското НПО „Национален демократичен институт“ и заемащ поста служебен външен министър Даниел Митов прецени, че България трябвало да подкрепи спорното споразумение ТПТИ между САЩ и ЕС и си позволи да изказва позицията на страната ни въпреки, че той е служебен министър в служебно правителство, назначено от президента (също изтъкнат поддръжник на ТПТИ), което няма мандат да взима решения, касаещи бъдещето на страната за десетки години напред. На всичкото отгоре изказаната „пълна подкрепа“ за заробващото споразумение беше изказана чрез изненадваща декларация, адресирана и поискана неясно до и от кой.

 

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Posted on 04.10.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: